Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συναντήθηκαν τα μέλη του ΔΣ στο γραφείο του Συνδέσμου στην Αθήνα, για να συζητήσουν τα τρέχοντα συλλογικά θέματα.

    Το πρώτο θέμα αφορούσε στον προγραμματισμό εκδήλωσης κοπής πίτας του Συνδέσμου και απονομής βραβείων σε παιδιά που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Αναλυτικά θα γίνει αναφορά σε επόμενο δημοσίευμα. Πάντως η εκδήλωση θα γίνει στην Παγγορτυνιακή Ένωση  (στην αρχή της οδού Πειραιώς στην Ομόνοια) την Κυριακή 17-01-2016. Θερμή παράκληση σε όλους τους πατριώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και όσοι έχουν παιδιά και εγγόνια που διακρίθηκαν, να τα φέρουν μαζί τους. Η βράβευση, σε κάθε περίπτωση, τονώνει το ηθικό και ισχυροποιεί την προσωπικότητα του νέου. Σε συνάρτηση με τον προγραμματισμό αυτής της εκδήλωσης,  συζητήθηκε και η δυνατότητα οργάνωσης και άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα αλλά και ιδιαίτερα στο χωριό το καλοκαίρι, με τοπικά θέματα αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος.
 
   Το δεύτερο θέμα είχε σχέση με προβλήματα που εκκρεμούν και πρέπει να ρυθμιστούν για το  Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Στο σημείο που υπάρχει η έξοδος στον κάτω δρόμο της αίθουσας στην αριστερή πλευρά υπάρχει κάποιο καινό μεταξύ ιατρείου και Π/Κ, που πρέπει να κλείσει προς αποφυγή ενδεχομένως ατυχήματος σε κάποιο παιδί. Αποφασίστηκε από το ΔΣ να συζητηθεί με τον "Δημήτρη", που έχει κάνει πολλές εργασίες στο Π/Κ, το κόστος αυτής της εργασίας για να τακτοποιηθεί το θέμα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαζί με αυτό να τοποθετηθεί και μία σίτα στην πόρτα εξόδου του υπογείου που υπάρχει μεγάλο καινό, για να μην μπαίνουν μέσα μικρά ζώα κλπ.
 
  Στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά ξανά το θέμα που εκκρεμεί, μετά την απόφαση του Δήμου για παραχώρηση του Π/Κ για 99 χρόνια στο Σύνδεσμο και την μη υπογραφή ακόμη του σχετικού συμβολαίου, παρά την παρέλευση ενάμιση έτους από εκείνη την απόφαση. Αποφασίστηκαν από το ΔΣ κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες,  με πρωτοβουλία του προέδρου Ι. Μπόρα, που θα ενημερωθούν οι πατριώτες στο άμεσο μέλλον.
 
      Βρύση στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου
Σε προηγούμενο δημοσίευμα είχαμε αναφέρει πως ο Δημήτρης Bardo, κάτοικος στο χωριό σχεδόν από εικοσαετίας, Αλβανικής καταγωγής, προσφέρει την προσωπική του εργασία για να φτειάξει  μία πέτρινη βρύση στην πλατεία και μία μικρή καμάρα να κρεμαστεί η μικρή καμπάνα που είναι πρόχειρα κρεμασμένη σε σιδηροκατασκευή, αρκεί να του δώσουμε τα υλικά. Έτσι κάναμε σχετική  έκκληση σε πατριώτες και υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Μία πατριώτισσα θα προσφέρει το απαιτούμενο ποσό για τη βρύση στη μνήμη του πατέρα της, ενός σεμνού και καλοσυνάτου ανθρώπου. Συνεπώς θα κινηθεί η σχετική διαδικασία μετά ασφαλώς από τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του χωριού και του εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους οποίους το ΔΣ θεωρεί καθήκον να ενημερώσει και επίσημα "δια την τάξιν", κατά το κοινώς λεγόμενον, και την καλλιέργεια άριστων σχέσεων όλων των φορέων του χωριού, μιας και όλοι πασχίζουν για το κοινό καλό όλων.  
 
      Η απόφαση για δημοσίευση των βιογραφικών των μελών του ΔΣ, για ενημέρωση όσων πατριωτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν τη σημερινή διοίκηση του Συνδέσμου, ήταν το τρίτο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση. Στη συνέχεια αυτών των βιογραφικών μπορούν να αναρτηθούν τα βιογραφικά συνεργατών εφημερίδας και ιστοσελίδας αλλά και άλλων πατριωτών που έχουν προσφέρει στο χωριό και στους πατριώτες.
 
    Το επόμενο θέμα αφορούσε στη σκοπιμότητα και δυνατότητα ψηφιοποίησης του βιβλίου του Β. Δάρα, ιδιαίτερα του τόμου που αναφέρεται στα σόγια του χωριού, και η ανάρτησή του στην ιστοσελίδα. Αν υπάρχουν κάποιοι πατριώτες που μπορούν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά (να γράψουν δηλαδή στον υπολογιστή το κείμενο ή να χρηματοδοτήσουν κάποιον να το κάνει) θα ήταν μεγάλη η προσφορά τους και το ΔΣ απευθύνει σχετική  έκκληση ιδιαίτερα στο συγγενικό περιβάλλον του αείμνηστου δάσκαλου. 
 
    Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε το ΔΣ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έχει σχέση με νεαρό πατριώτη καθηγητή πληροφορικής των ΤΕΙ  Νικόλα Η. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr, σε θέματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του. Τα μέλη του ΔΣ συνεχάρησαν τον φέρελπι νέο, τον ευχαρίστησαν και ευχήθηκαν το παράδειγμά του να το μιμηθούν και άλλα σερβιωτόπουλα, τόσο σε θέματα που γνωρίζουν και έχουν σχέση με το χωριό και τους πατριώτες, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, μέσα στα πλαίσια του κανονισμού του Συνδέσμου. Ο Νικόλας διδάσκει πληροφορική σε ιδιωτική σχολή των Αθηνών.
 
Ο Γραμματέας Χ. Μαραγκός

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.