Την Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση από τα μέλη του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με απόφαση-πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, που είχε δημοσιευτεί στο φύλλο 210 (Απρίλιος -Ιούνιος 2018) της εφημερίδας 'Αρτοζήνος', σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2 του Καταστατικού.

Η θητεία του παρόντος Δ.Σ. έληξε την 14η Αυγούστου 2018, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη Γ.Σ. της 16ης Αυγούστου 2017, που είχε οριστεί νόμιμα από το προηγούμενο Δ.Σ., μετά από ατελέσφορες προσπάθειες σύγκλησης εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, και δη για έλλειψη ενδιαφέροντος μελών για την ανάδειξη Δ.Σ.

Διαπιστώθηκε, κατ’ αρχήν, η κατ’ άρθρο 13, παρ. 1 του Καταστατικού, απαρτία. Παρευρέθησαν περίπου 70 μέλη, σε σύνολο 120 ταμειακά εντάξει μελών. Τα ονόματα των προσελθόντων θα καταχωρηθούν στο ειδικό βιβλίο του Συνδέσμου, όπως ορίζει ο κανονισμός, αλλά και για ιστορικούς λόγους. 

 Γεν.Σευν. 14.8.2018

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1) Διοικητικός Απολογισμός
2) Οικονομικός απολογισμός
3) Άλλα Κοινωνικά – Συλλογικά θέματα
4) Το Πολιτιστικό Κέντρο
5) Αναγραφή των ονομάτων των πεσόντων στο Ηρώο
6) Άλλα θέματα Συλλογικού ενδιαφέροντος
7) Αναδρομή - αναφορά σε παλαιούς προέδρους της κοινότητας και στο έργο τους
8) Η Πολιτιστική Κληρονομιά
9) Ανάδειξη νέας διοίκησης (Δ.Σ.) του Συνδέσμου
10) Λήξη των εργασιών της Γ.Σ.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Κ. Μπόρας, και ζήτησε την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αποβιωσάντων πατριωτών, το τελευταίο έτος, όπως και των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική, μεταξύ των οποίων και η συγχωριανή μας Καλομοίρα Δημ. Σχίζα-Παντελάρου, στους οικείους των οποίων ο Σύνδεσμος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο πρόεδρος καλωσόρισε τους πατριώτες, τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου, μετά από τη σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ‘Αρτοζήνος’, και εξέφρασε την ευχή για ευόδωση των εργασιών της ΓΣ. Ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για την προς τον Σύνδεσμο συνδρομή τους, και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., που με τη μεγάλη πείρα, εργατικότητα και αγάπη τους συνέβαλαν όλοι αποφασιστικά στην επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου.

Ακολούθως, έγινε εκλογή προεδρείου της Γ.Σ. Μετά από προτάσεις που έκαναν μέλη του Συνδέσμου και έγιναν ομόφωνα δεκτές, ορίστηκε ως πρόεδρος της Γ.Σ. η Ελένη Θ. Τρουπή και γραμματέας η Ελένη Κ. Μπόρα, και κατέλαβαν τις προς τούτο θέσεις τους.

Προεδρείο ΓΣ  14.8.18Φωτό: Χρ. Ι. Μαραγκός

ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΉΣΙΑΣ ΔΙΆΤΑΞΗΣ:

1) Διοικητικός Απολογισμός

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ι. Κ. Μπόρας, πριν αναγνώσει τα πεπραγμένα του Συμβουλίου του παρόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου, που είναι διορισμένο (όχι δοτό) από τη Γ.Σ. της 16ης Αυγούστου 2017, καθώς δεν εκφράστηκε η επιθυμία από τους πατριώτες να θέσουν υποψηφιότητα και να γίνουν αρχαιρεσίες, σύμφωνα με το Καταστατικό, σήμερα, κατέθεσε την εντολή, που είχε λάβει το Δ.Σ., και η Γ.Σ. θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Από τα πεπραγμένα του παρόντος Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφέρθηκαν τα εξής:

α) έκδοση 4 οκτασέλιδων φύλλων της εφημερίδας Αρτοζήνος.

β) δημοσίευση άνω των 350 άρθρων στην ιστοσελίδα Συνδέσμου servou.gr

γ) οργάνωση εκδήλωσης ‘κοπή πίτας και βραβεύσεις 2018’ σε μαθητές και νέους από του Σέρβου, καθώς και σε μέλη του Συνδέσμου που τους αξίζει έπαινος για την προσφορά τους στον Σύνδεσμο, σε κρίσιμες περιόδους της πορείας του. Απονεμήθηκε βραβείο στον Φώτη Χρ. Μπόρα για την προσφορά του στον Σύνδεσμο, έβαλε "το φώλο", έδωσε τότε 50.000 δρχ., και αγοράστηκε η μικρή στέγη του Συνδέσμου μας, στην Αθήνα (το γραφείο). Κλικ Εδώ

δ) προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη νομική τακτοποίηση της εκκρεμότητας με το Πολιτιστικό Κέντρο.

2) Οικονομικός απολογισμός

Παρά την οικονομική κρίση, ο Σύνδεσμος έχει ένα μικρό κομπόδεμα, όπως εμφαίνεται στην τελευταία σελίδα του Αρτοζήνου, όπου υπάρχει ανάλυση των εσόδων-εξόδων του Συνδέσμου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε προς τούτο τους πατριώτες, για την οικονομική βοήθεια προς τον Σύνδεσμο, και παρακάλεσε όλους να συνεχίσουν τις προσφορές τους για να μπορεί ο Σύνδεσμος να δημιουργεί.

Για παράδειγμα, φέτος, ο Σύνδεσμος με δικά του έξοδα έκανε ανάθεση των εργασιών για:

α) καθαρισμό των δρόμων του χωριού, στον συμπατριώτη μας Θανάση (Σούλη) Μαρ. Σκούρο.

β) βάψιμο του σιδερένιου κιγκλιδώματος του προαύλιου χώρου της εκκλησίας ‘Κοίμησης της Θεοτόκου’, στον (μικρό) Μήτσο, σε συνεργασία με το Εκκλ. Συμβούλιο και εξ ημισείας το κόστος, όπως ανέφερε και ο κ. Κ. Δάρας.

γ) καθαρισμό του Πολιτιστικού Κέντρου, στις συζύγους των μικρού και μεγάλου Μήτσου.

δ) επίσης, ο Σύνδεσμος συμμετείχε στη διοργάνωση εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τον συμπατριώτη μας Ηλία Θ. Χειμώνα, στο συνοικισμό ‘Αράπηδες’, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο "Γκούρα" Ηραίας. Κλικ Εδώ

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα-έξοδα του Δ.Σ. αναγράφονται στην εφημερίδα, με κάθε λεπτομέρεια και αριθμό παραστατικού. Οι πατριώτες που δίνουν χρήματα σε κάποιο μέλος του ΔΣ μπορούν να δουν το όνομά τους στην εφημερίδα, στη στήλη του Δ.Σ., με τον αριθμό απόδειξης.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Εξελεκτικής επιτροπής, καθώς όλα κρίνονται εντάξει, εγκρίνεται ο προϋπολογισμός από τη Γ.Σ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, όσον αφορά στα οικονομικά, ο ταμίας του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Στ. Βέργος, είναι στη διάθεση κάθε πατριώτη.

Ο πρόεδρος του χωριού, κ. Ιωάννης Μ. Ρουσιάς, που δικαιολογημένα απουσιάζει από τη Γ.Σ. προσέφερε δύο φιάλες τσίπουρο για τη σημερινή εκδήλωση.

Παρομοίως, δικαιολογημένη είναι και η απουσία του κ. Ι. Στ. Βέργου, και του κ. Θ. Γ. Τρουπή, που επιθυμούν την παραμονή τους στο Δ.Σ. του Συνδέσμου και στέλνουν τους χαιρετισμούς τους σε όλους τους παρευρισκόμενους στη Γ.Σ..

Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δ.Σ., για το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, που επέδειξαν, και για την προσφορά τους στο Σύνδεσμο, τον περασμένο χρόνο, ο καθένας σύμφωνα με το μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι σφόδρα επιθυμεί την ανανέωση του Δ.Σ., με την ανάληψη του Συνδέσμου από νέα σε ηλικία, ιδέες και νοοτροπία άτομα, πλήρως προσαρμοσμένα στη σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, να γίνει μερική ανανέωση του Δ.Σ. με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων και δη γυναικών.

3) Άλλα Κοινωνικά – Συλλογικά θέματα

Όντας ο Σύνδεσμος ένας φορέας κοινωνικός, με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν, μπορούν να ειπωθούν τα εξής:

α) Ενόψει της κρίσης (κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής), που ευωδεί εδώ και αρκετά έτη στη χώρα μας, θετικά μπορεί να κριθεί η παράταση επιβίωσης και η στοιχειώδης λειτουργία του Συνδέσμου, ο οποίος το έτος 2022, ήτοι σε 4 έτη, συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

β) Για τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των πατριωτών, πρωταρχικής σημασίας είναι η κυκλοφορία της εφημερίδας ‘Ο Αρτοζήνος’, που συμπλήρωσε 42 έτη, καθώς και η αδιάλειπτη λειτουργία της ιστοσελίδας servou.gr.

γ) Όμως, η παρούσα μέχρι σήμερα και η αμέσως προηγούμενη διοίκηση, παρά την καλή προαίρεσή τους, δεν προσέλκυσαν στον Σύνδεσμο νέα ηλικιακά και σε ιδέες άτομα, που με την ενεργή συμμετοχή τους να συμβάλλουν καίρια στη συνέχιση της λειτουργίας του Συνδέσμου.
Η προσπάθεια από τον πρόεδρο του Δ.Σ. προσέλκυσης νέων, με την έκφραση και αντιρρήσεων σε άρθρα του στον Αρτοζήνο, (ανεργία, μετανάστευση νέων, τροχαία ατυχήματα και ναρκωτικά) απέβη ατελέσφορη. Επιθυμητή, παρόλα αυτά, είναι η δημοσίευση άρθρων-μελετών άλλων επιστημόνων, όπως ιατρών, κοινωνιολόγων κ.λ.π., σχετικώς με τα προβλήματα των νέων.

δ) Επίσης, επιθυμητή είναι και μια συνάντηση νέων-εφήβων, όπως είχε σχεδιαστεί, στην καφετέρια του Μουσείου Αθηνών, που διατηρεί ο καταγόμενος από το χωριό, Γρηγόρης Ηλ. Σχίζας.

ε) Με αυθόρμητη, προσωπική, εθελοντική πρωτοβουλία, δύο ζευγάρια συμπατριωτών μας πραγματοποίησαν τον καθαρισμό του δρόμου από το 'Σουληνάρι' έως του 'Γιατρού τη βρύση', και επίσης τον δρόμο προς του 'Μπουλούτσου'.

στ) Στα πλαίσια της επιθυμίας του Συνδέσμου να γίνει μια προσπάθεια ευπρεπισμού τωνμικρών εξωκκλησίων του χωριού μας, μια πατριώτισσά μας, φέτος όπως και πέρυσι, ασχολήθηκε εθελοντικά με την καθαριότητα του Ι.Ν. Άγιος Αθανάσιος.

 

4) Το Πολιτιστικό Κέντρο

Ένα φλέγον ζήτημα για τον Σύνδεσμο είναι το Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο προβλημάτισε το παρόν αλλά και τα προηγούμενα Δ.Σ. στη θητεία τους.

α) Όσον αφορά στο θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου, ενημέρωσε τους πατριώτες ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ι. Κ. Μπόρας, αμέσως μετά την ανάληψη από τον υποφαινόμενο της προεδρίας του Συνδέσμου, προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον Δήμαρχο, κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο. Οι προσπάθειές μου δεν τελεσφόρησαν.

β) Πρόσφατα, με απόφασή του, το Δ.Σ. παρείχε εξουσιοδότηση στον αντιπρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ι. Ν. Βέργο, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της 044/2007, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας, με την οποία παρατάθηκε για 99 έτη η σύμβαση χρησιδανείου, που ίσχυε και ισχύει μέχρι το 2027.

γ) Ο δραστήριος κ. Ι. Ν. Βέργος, υπερβαίνοντας τον εαυτό του, ήλθε σε επαφή με τον κοντοχωριανό μας δικηγόρο, κ. Αναστάσιο Κουμουτσάρη, ο οποίος με τη συνδρομή της αδερφής του Συμβολαιογράφου, του έδωσε κατάλογο των απαιτούμενων εγγράφων, τα οποία με μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσε μεταβαίνοντας σε διάφορες υπηρεσίες, όπως Δήμο, Πολεοδομία, Οικονομική υπηρεσία Δήμου, Συμβολαιογράφο Δημητσάνας κ.λ.π.

δ) Πριν λίγες μέρες, ο κ. Ι. Ν. Βέργος ζήτησε από το Δ.Σ. κατάρτιση αιτήσεως προς τον Δήμο. Η πλειοψηφία των μελών, που ήταν παρόντες, θεώρησε σκόπιμο να υποβληθεί αίτηση στον Δήμαρχο, με υπόμνηση των δεσμεύσεών του από την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον κ. Ι. Ν. Βέργο, ανήκουν τα εύσημα, γιατί, εξαιτίας των ενεργειών του, έχουμε στην κατοχή μας πλήθος επικυρωμένων εγγράφων, σχεδίων κ.λ.π., που αφορούν στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου.

5) Αναγραφή των ονομάτων των Πεσόντων στο Ηρώο

Στη Γ.Σ. τέθηκε προς συζήτηση ένα θέμα ‘ηθικής φύσεως’, που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τον Σύνδεσμο και άλλες Γ.Σ.,  που στο παρελθόν, προσπάθησαν να το επιλύσουν. Πρόκειται για την αναγραφή των ονομάτων των πεσόντων, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ηρώο του χωριού.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά, οι πατριώτες τοποθετήθηκαν και εκφράστηκαν ελεύθερα όλες οι απόψεις.

Προσωπικά, είπε ο πρόεδρος, κ. Ι. Κ. Μπόρας, μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η αναφορά ότι ο Παρασκευάς Μπόρας, που σκοτώθηκε στον Αλβανικό Πόλεμο, αφήνοντας πίσω του τρία παιδιά, είναι από το Νιοχώρι, ενώ το όνομά του, εξαιτίας της συζύγου του, είναι γραμμένο στο ηρώο της Δημητσάνας.

Ο επί πολλά έτη γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Χρ. Ι. Μαραγκός, πρότεινε να μην χρονίζει το θέμα και να αναγραφούν τα ονόματα των πεσόντων που υπάρχουν στα αρχεία του κράτους. Υπενθύμισε δε ότι ο Θάνος Μπόρας έλεγε ότι υπάρχει χώρος στο Ηρώο για τα ονόματα των πεσόντων, εκεί που υπάρχουν τώρα τα σπαθιά.

Επιθυμητή είναι, λοιπόν, τόνισε ο πρόεδρος, η άποψή των πατριωτών που παρευρίσκονται σήμερα στη Γ.Σ., που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από το νέο Δ.Σ.

Στο τέλος, ακολούθησε ψηφοφορία και η Γ.Σ. αποφάσισε, ομόφωνα, να αναγραφούν, στο Ηρώο της πλατείας του χωριού, τα ονόματα των πεσόντων, που υπάρχουν στα αρχεία του κράτους, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
.
Ηρώο Σέρβου
Φωτό: Χρ. Ι. Μαραγκός


6) Άλλα θέματα Συλλογικού ενδιαφέροντος

Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους στη Γ.Σ. πατριώτες.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ι. Ν. Βέργος, ενημέρωσε τους πατριώτες σχετικά με το θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου, τις διαδικασίες που έγιναν, τις ενέργειες από μέρους του, τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων και τις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο, κ. Γιαννόπουλο. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση οικονομική για τον Σύλλογο, με την ολοκλήρωση της παραχώρησης, διότι οι Δήμοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης για 99 χρόνια, με την τελική υπογραφή του Δημάρχου.

Ο γιατρός, Γ. Θ. Τρουπής, μίλησε για την εθελοντική εργασία, τους κόπους, τα πολλά χρήματα που ξοδεύτηκαν και την προσπάθεια των πατριωτών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να υπάρχει σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο στου Σέρβου.
Μετά από τις πρόσφατες ενέργειες του αντιπροέδρου Ι. Ν. Βέργου, απομένει να συνταχθεί μια αίτηση προς τον Δήμαρχο, εφόσον ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι θετικός για το θέμα του Π.Κ.
Συνεχίζοντας ο γιατρός τόνισε ότι θα προχωρήσουμε εμείς, διότι δεν πρέπει να σβήσει ο Σύνδεσμος Σερβαίων. Και σήμερα, αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες νέων μελών για το Δ.Σ., πρέπει να παραμείνει το ίδιο Δ.Σ.

Η κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στο Δ.Σ., που κρατά τον Σύλλογο ζωντανό, σε εποχές που οι σύλλογοι διαλύονται, γιατί δεν υπάρχει όρεξη και δυνατότητα των πολιτών να ασχολούνται με τα κοινά. Πρέπει αναμφισβήτητα να κρατηθεί ο Σύλλογος σε ένα υψηλό επίπεδο.
Σχετικά με το θέμα του Π.Κ., 
είπε, επίσης, ότι η συμβολαιογράφος, που η ίδια είχε συμβουλευτεί, ζήτησε να γίνει πρώτα νομιμοποίηση των όποιων παρανομιών του Π.Κ. και στη συνέχεια οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Ο κ. Θάνος Σχίζας τόνισε ότι η νομιμοποίηση είναι θέμα του Δήμου.

Η κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή εξήγησε ότι υπάρχει ένας κωδικός στον Δήμο για να νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα.
Ιδιώτης Μηχανικός έχει ήδη κάνει μετρήσεις στο χώρο και έχει χαρακτηριστεί ως Π.Κ., και υπάρχουν δε σκέψεις να γίνει κάποτε Μουσείο
και εκθεσιακός χώρος η κάτω αίθουσα.
Όσον αφορά στη νομιμοποίηση, η βούληση υπάρχει,
και είναι δίκαιο, είπε, αφού ο Σύλλογος το έφτιαξε, στο Σύλλογο να ανήκει το Π.Κ.
Η ίδια η κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, υπεύθυνη του Πολιτιστικού και Κοινωνικού τομέα στον Δήμο, διευκρίνισε, επίσης, ότι εάν ένας Σύλλογος παράγει έργο και κάνει εκδηλώσεις, αυτό λαμβάνεται υπόψη από τον Δήμο.

Ο κ. Κώστας Δάρας έθεσε τα εξής ερωτήματα:
είναι έγκυρη η υπογραφή του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς την υπογραφή του Δημάρχου;
είναι πρέπον να παραμείνει το θέμα του Π.Κ. ως έχει, χωρίς άλλες ενέργειες;
με την εξουσιοδότηση του κ. Ι. Ν. Βέργου από το Δ.Σ., πόσο είναι συμφέρον για εμάς να προχωρήσουμε το θέμα του Π.Κ.;

Ο κ. Τ. Παπαθομόπουλος είπε ότι οι αυθαιρεσίες πρέπει να νομιμοποιηθούν, διότι τα διάφορα θέματα θα κολλάνε στον συμβολαιογράφο, αλλά πόσο μας συμφέρει ωστόσο να έχουμε το κτίριο για 99 χρόνια;

Μετά από αυτά τα ερωτήματα, η κα Διαμαντοπούλου-Τρουπή διευκρίνησε ότι ο λόγος που κάλεσε μηχανικό να εξετάσει το Π.Κ. ήταν για να εξασφαλιστεί 100/100 η νομιμότητά του.
Μόνο με μια νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση. Ομως, δεν υπάρχει κίνδυνος και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

Ο αντιπρόεδρος, κ. Ι. Ν. Βέργος, επέμεινε στο ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα.

Ο πρόεδρος, κ. Ι. Κ. Μπόρας, πρότεινε να ληφθεί απόφαση από το νέο Δ.Σ.

Ο παιδίατρος, κ. Χρ. Ι. Μαραγκός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένας δεν πρόκειται να διώξει τον Σύλλογο από το Π.Κ, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, που έχει δικαιώματα χρήσης. Θα υπάρχει Σύνδεσμος μέχρι τότε; Αναρωτήθηκε. Και αν γίνει η μεταβίβαση για πολλά χρόνια και διαλυθεί ο Σύνδεσμος, θα πρέπει να μεταβιβαστεί το κτίριο ξανά στο Δήμο; Εκτός αυτού, γιατί να επιβαρύνεται ο Σύνδεσμος με έξοδα συντήρησης (φως, νερό κ.λ.π.) και να μην τα πληρώνει ο Δήμος, και ας έχει την κυριότητα. Το θέμα, εν πάσει περιπτώσει, είναι περίπλοκο, είπε, και πρέπει να προσέξουμε μην βγάλουμε με τα χέρια μας τα μάτια μας.
Πέρα από αυτά, συνεχάρη τον αντιπρόεδρο για τις ενέργειές του, και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η νομιμοποίηση του κτιρίου, έτσι και αλλιώς, άσχετα δηλαδή αν γίνει ή δεν γίνει παραχώρηση του κτιρίου στο Σύνδεσμο για πολλά χρόνια.

7) Αναδρομή - αναφορά σε παλαιούς Προέδρους της Κοινότητας και στο έργο τους

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση του Δ.Σ. προς τους πατριώτες για Γ.Σ. του Συνδέσμου, στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. περιλήφθηκε, επίσης, μια σύντομη αναφορά στους παλαιούς προέδρους του χωριού.

Αναγνώσθηκε από τη γραμματέα του Δ.Σ., Ε. Κ. Μπόρα, επιστολή του τέως προέδρου του Δ.Σ., Θ. Γ. Τρουπή, (Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο «Οι βρύσες και το υδραγωγείο στο χωριό», το οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα servou.gr, ο Θ. Γ. Τρουπής το 2008), που σκιαγραφεί μια εικόνα της προσωπικότητας του Γιωκοντάρα, παλαιού προέδρου της κοινότητας, ο οποίος είχε την επιστασία στη διάνοιξη των μεγάλων σε βάθος αγωγών όπου θα συνδέονταν οι σωλήνες μεταφοράς του νερού στο χωριό.

Ακολούθως, ο πρόεδρος, Ι. Κ. Μπόρας, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικότητας δύο ακόμη παλαιών προέδρων του χωριού:
του Ιωάννη Παν. Ρουσιά, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με τη διάνοιξη του δρόμου από το χωριό, μέχρι το γεφύρι του Σαρρά,
και του Ηλία Σχίζα, το όνομα του οποίου συνδέεται με το ξεκίνημα της κατασκευής του αμαξιτού δρόμου Σέρβου – Αράπηδες, αλλά και με την ανάπλαση-δεντροφύτευση διαφόρων ρεμάτων.

 

10) Λήξη των εργασιών της Γ.Σ.

Ο απολογισμός, η αναφορά και η αναδρομή στα διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κατέληξε σε μια ωραία συζήτηση για τα πολιτιστικά θέματα, μέσα σε μια όμορφη φιλική ατμόσφαιρα, που δείχνει την αγάπη των πατριωτών για επικοινωνία, την αγάπη για τον τόπο και για τον Σύλλογο.

Ακολούθησε αναφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά από τον κ. Παναγιώτη Νόιφελτ, επί τη ευκαιρία του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

H κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή επιβεβαίωσε την πολιτιστική δράση του Δήμου με εκδηλώσεις για το έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν ήδη αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα servou.gr:
α) Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια,
β) Εβδομάδα δράσης για την αρχιτεκτονική και
γ) Θέατρο σκιών – Καραγκιόζης, στην πλατεία του χωριού μας, έργο γραμμένο για τους μαστόρους, και τέλος αθλητικές εκδηλώσεις.
Επιπλέον, η κα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε για την εκδήλωση «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-ΛΕΥΚΩΜΑ-ποιος είναι που τραγούδαγε…», το Σάββατο μετά της Παναγίας, στα Λουτρά Ηραίας, μια σημαντική δουλειά του Δήμου που αναφέρεται στα δημοτικά τραγούδια της περιοχής μας.

Η κα Φανή Παναγοπούλου-Μάνου πρότεινε να διοργανωθεί μια εκδρομή στα Μοναστήρια της περιοχής.

 

9) Ανάδειξη νέας διοίκησης (Δ.Σ.) του Συνδέσμου

Φθάνοντας στη λήξη των εργασιών της Γ. Σ., ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το ‘φλέγον’ θέμα της συγκρότησης νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Αφού τοποθετήθηκαν διάφοροι πατριώτες για το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, συμπερασματικά μπορούν να ειπωθούν τα εξής:

Όπως πάντα, υπήρχε η επιθυμία και ομόφωνα όλοι συμφώνησαν να συνεχιστεί, να μην ανασταλεί η λειτουργία του Συνδέσμου, και φυσικά να μην διαλυθεί.

Τελικά, η Γ.Σ. οδηγήθηκε σε μια ικανοποιητική λύση: Να παραμείνει δηλαδή το υπάρχον Δ.Σ. μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι αναγκαίες ενέργειες για τον Σύνδεσμο, δηλαδή δυνατότητα τραπεζιτικών συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών και 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ για το γραφείο στην Αθήνα κάθε χρόνο, να γίνεται η συγγραφή, εκτύπωση και αποστολή της εφημερίδας ‘Αρτοζήνος’ - 4 φύλλα κάθε χρόνο, και η ανάρτηση της ηλεκτρονικής μορφής της εφημερίδας, καθώς επίσης και η διαχείριση της ιστοσελίδας servoυ.gr κ.λ.π.
Θα γίνει προσπάθεια από τον Σύνδεσμο να πραγματοποιήσει ό,τι καλύτερο μπορεί για το χωριό.

Τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., συναισθανόμενα το χρέος τους απέναντι στον ιστορικό μας Σύνδεσμο, δέχθηκαν να σχηματίσουν νέο Δ.Σ. για έναν ακόμη χρόνο.

Έτσι, λοιπόν, το Δ.Σ. παραμένει ως έχει, με μόνη αλλαγή την αποχώρηση του κ. Κώστα Δάρα, τη θέση του οποίου καταλαμβάνει το αναπληρωματικό μέλος, κ. Θεόδωρος Ι. Τρουπής (Γκράβαρης).

Επίσης, στα αναπληρωτικά μέλη προστέθηκαν τρία νέα μέλη (και νέα ηλικιακά, επίσης), ο Παναγιώτης Κων. Παγκράτης, ο Νίκος Γεωργ. Παγκράτης και ο Νίκος Γ. Λιατσόπουλος.

Τακτικά Μέλη
Ιωάννης Κ. Μπόρας, Πρόεδρος
Ιωάννης Ν. Βέργος, Αντιπρόεδρος
Ελένη Κ. Μπόρα, Γραμματέας
Ιωάννης Στ. Βέργος, Ταμίας
Γεώργιος Θ. Τρουπής
Θεόδωρος Γ. Τρουπής
Παύλος Ευστ. Δάρας
Κωνσταντίνος Γ. Τερζής
Αναστάσιος Ν. Παπαθωμόπουλος

Αναπληρωματικά μέλη
Κωνσταντίνος Ν. Σχίζας
Γεώργιος Δημ. Βέργος
Παναγιώτης Κων. Παγκράτης
Νίκος Γεωργ. Παγκράτης
Νίκος Γεωργ. Λιατσόπουλος
Χρίστος Ι. Μαραγκός

Εξελεκτική επιτροπή:
τακτικά μέλη
Χρήστος Ι. Αναστασόπουλος
Ασημίνα Α. Δημοπούλου
Διαμάντω Κ. Μπόρα

 

Καθώς η Γ.Σ. πλησίαζε προς τη λήξη της, το Δ.Σ., για να γλυκάνει τους πατριώτες, μοίρασε μελομακάρονα, αναψυκτικά κ.λ.π., και φυσικά και το παραδοσιακό τσιπουράκι (κέρασμα του Ι. Μ. Ρουσιά).

(Το ίδιο έγινε και το βράδυ, στην πλατεία της εκκλησίας ‘Κοίμησης της Θεοτόκου’, μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. μοίρασε γλυκά από τον Σύνδεσμο στους πατριώτες.)

Ο ‘παλαιός’ και ‘νέος’ πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ι. Κ. Μπόρας, ευχαρίστησε όλους τους πατριώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δ.Σ. και προσήλθαν στη Γ.Σ., και ιδιαίτερα τα μέλη του Δ.Σ. που δέχθηκαν να παραμείνουν για έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του σχεδόν εκατονταετή Συνδέσμου μας, και εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τη δημιουργία νέου Δ.Σ.

Το προεδρείο της Γ.Σ., κήρυξε περατωθείσα τη συζήτηση. Περί ώρα 14η, λύθηκε η Γ.Σ. και υπογράφηκε το πρακτικό.Υπάρχει πάντα η ελπίδα πως με τον καιρό θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επιθυμία και από άλλους πατριώτες να αναλάβουν το Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Εκφράζουμε την επιθυμία και την ευχή, του χρόνου το Δεκαπενταύγουστο όλοι οι πατριώτες να είναι καλά και να τεθούν και υποψηφιότητες, ώστε να γίνουν αρχαιρεσίες, σύμφωνα με το καταστατικό, για να μακροβιώνει ο ιστορικός Σύνδεσμος των Απανταχού Σερβαίων.

(Ακριβές αντίγραφο από τα Πρακτικά της Γ.Σ. του Συνδέσμου, της 14ης Αυγούστου 2018)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
η Γραμματέας του Συνδέσμου Σερβαίων,
Ελένη Κ. Μπόρα


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.