138. 2022 Γενική Συνέλευση
του Συνδέσμου Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Την 13η Αυγούστου 2022 και ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στου Σέρβου, τα μέλη του του Συνδέσμου Σερβαίων συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από το έντυπο μέσο του Συνδέσμου την εφημερίδα «Ο Αρτοζήνος», φ. 223, αλλά και από τα ψηφιακά μέσα, την ιστοσελίδα servou.gr και την ομάδα στο fb. 

Σύμφωνα με την κατ’ άρθρο 13, παρ. 1 του καταστατικού του Συνδέσμου, στη Γ.Σ. απαιτείται απαρτία μελών.

Ενώ στο παρελθόν, στις Γ.Σ., η αίθουσα του Π.Κ. ήταν πάντα κατάμεστη από πατριώτες, πέρυσι, λόγω κορονοιού, δεν έγινε Γ.Σ. και εφέτος, για τον ίδιο λόγο, η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική. Πατριώτες έμπαιναν στην αίθουσα και αποχωρούσαν γρήγορα.

Πολλοί πατριώτες, επίσης, είπαν ότι δεν πληροφορήθηκαν για την Γ.Σ. Η αλήθεια είναι ότι στην προηγούμενη Γ.Σ. είχε αναρτηθεί από το Δ.Σ. και μια ανακοίνωση -υπενθύμιση της ημερομηνίας της Γ.Σ.- στα μαγαζιά και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη στο χωριό, πράγμα που εφέτος παραλήφθηκε και απολογούμαστε για αυτό.

Η Γ.Σ. ξεκίνησε και οι παραβρισκόμενοι πατριώτες ήταν περίπου 25. Ο πρόεδρος, η γραμματέας και ο ταμίας του Δ.Σ., με μάσκες προστασίας κατά του κορονοιού, καλοσώριααν τους πατριώτες, ενώ στην είσοδο της αίθουσας υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικό χεριών για προαιρετική χρήση από όλους.

Τα θέματα συζήτησης ήταν τα κάτωθι:

1ο θέμα
Δημιουργία e-banking για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος έθεσε το θέμα δημιουργίας e-banking για τους λογαριασμούς του Συνδέσμου στην τράπεζα Πειραιώς και Alpha, ώστε ο ταμίας του Δ.Σ. να έχει άμεση πρόβαση στην πληροφορία όσον αφορά στις καταθέσεις και τις συνδρομές των πατριωτών και να ενημερώνεται άμεσα η οικονομική στήλη της εφημερίδας “Ο Αρτοζήνος”.
Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παραβρισκόμενους πατριώτες, δια ανατάσεως χειρός.

2ο θέμα
Η εφημερίδα του Συνδέσμου “Ο Αρτοζήνος”.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε το θέμα διακοπής ή συνέχισης έκδοσης της εφημερίδας του Συνδέσμου “Ο Αρτοζήνος”, λόγω κόστους.
Η διακοπή της έκδοσης του Αρτοζήνου απορρίφθηκε από τη Γ.Σ., δια ανατάσεως χειρός των παραβρισκόμενων μελών του Συνδέσμου.
Η συζήτηση συνεχίστηκε και εκφράστηκαν διάφορες σκέψεις από τους κυρίους Θανάση Γκούτη, Ιωάννη Ν. Βέργο, Βασίλη Αθ. Μπόρα, Κώστα Βαγγ. Παγκράτη, Κώστα Κωνσταντόπουλο, Γεώργιο Δ. Βέργο, Παναγιώτη Νόιφελτ, για πιθανή μείωση της περιοδικότητας από τέσσερις σε δύο εκδόσεις ανά έτος, μείωση των σελίδων, αλλαγή του μεγέθους των σελίδων, εκτύπωση σε σελίδα Α4 σε μορφή φωτοτυπίας, ή συνέχιση μόνο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή έκδοσης του ιστορικού Αρτοζήνου.
Ο κ. Γεώργιος Ι. Ρουσιάς ανάφερε ότι δεν βρίσκει λόγο ύπαρξης της εφημερίδας, είναι μεγάλο το κόστος για τον Σύνδεσμο.
Η κυρία Ασημίνα Αθ. Δημοπούλου είπε ότι πολλοί πατριώτες προσμένουν την έντυπη μορφή της εφημερίδας για να μάθουν τα νέα.

Τελικά, ελήφθη η απόφαση από τη Γ.Σ., δια ανατάσεως χειρός των παραβρισκόμενων, να παραμείνει ως μέσο επικοινωνίας των πατριωτών αυτό το “ακριβό διαμάντι” του Συνδέσμου μας, ο ιστορικός “Αρτοζήνος”.
Είναι όμως απαραίτητο να γίνει έλεγχος των διευθύνσεων των παραληπτών.

3ο θέμα
Οικονομικό απολογισμός.

Ο ταμίας του Δ.Σ. Παναγιώτης Παγκράτης έκανε οικονομικό απολογισμό.
Μετά τη χοροεσπερίδα του Συνδέσμου το 2020, εν μέσω πανδημίας και καλύπτοντας όλα τα έξοδα του γραφείου του Συνδέσμου, τα οικονομικά του Συνδέσμου έχουν μειωθεί λίγο από ό,τι παραλάβαμε από το προηγούμενο Δ.Σ.
Για να ενισχυθεί ο Σύνδεσμος οικονομικά, ο κ. Γεώργιος Δ. Βέργος πρότεινε να γίνει λαχειοφόρος με κλήρωση π.χ. αυτοκινήτου, κλπ.
Ο κ. Γεώργιος Ι. Ρουσιάς είπε ότι χρειάζεται να υποστηριχτεί η συνδρομή προς τον Σύνδεσμο και όχι η εμπορευματοποίηση.
Η κυρία Φωτεινή Παγκράτη πρότεινε να γίνει πανηγύρι, και αυτό όμως απαιτεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη μουσική αλλά και εθελοντική εργασία.
Η κυρία Ασημίνα Δημοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να εφοδιαστούν τα μέλη του Δ.Σ. με μπλοκάκι και να συγκεντρώνουν τις συνδρομές των πατριωτών, όπως έκαναν και τα μέλη των παλαιότερων Δ.Σ.

 Η γραμματέας του Δ.Σ. Ελένη Κ. Μπόρα, είπε “...είναι μεγάλη τιμή και τύχη που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Εφέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας. Οι αείμνηστοι πρόγονοί μας έκαναν εξαιρετικούς αγώνες μέσα σε δύσκολους καιρούς και πρόσφεραν τόσα πολλά στον τόπο μας. Επίσης, εφέτος είναι 46 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας “Ο Αρτοζήνος”. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την τιμή που έχω να υπηρετώ τον Σύνδεσμο ως γραμματέας και να συνδράμω στη σύνταξη του Αρτοζήνου”.

Να τα χιλιάσει ο Σύνδεσμός μας,
χρόνια πολλά σε όλους τους πατριώτες,
να είμαστε καλά και πάντα να ανταμώνουμε!

 

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, λύεται η συνεδρίαση της Γ.Σ.της 13ης-8-2022 και ώρα περίπου 14.00

Το παρόν Πρακτικό συντάχθηκε και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τη γραμματέα της Γ.Σ., ως ακολούθως;
Ο Πρόεδρος,                             Η Γραμματέας, 
Ν.Ν.Κωνσταντόπουλος           Ελένη Κ. Μπόρα

Για το Δ.Σ.
Ελένη Κ. Μπόρα,
Η Γραμματέας
του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας
"Η Κοίμηση της Θεοτόκου" 1922-2022

sfragida

(Ακριβές αντίγραφο από τα Πρακτικά της Γ.Σ. του Συνδέσμου, Σέρβου, 13 Αυγούστου 2022).


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )