Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου βρέθηκα για μια βδομάδα στο χωριό. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ τα παλιά, να φέρω ξανά στο μυαλό μου αναμνήσεις του τόπου μας από τότε που ήμουνα παιδί,  να αγναντέψω από τη «Ράχη», να ζήσω από κοντά το χωριό  μια περίοδο που δεν είχε παραθεριστικό κόσμο, να πάω στο πανηγύρι στους Αράπηδες και να βγάλω κάποιες φωτογραφίες. 

Ο καιρός τα είχε όλα. Από αρκετή ζέστη μερικές μέρες, μέχρι βροχή και καταχνιά κάποιες άλλες. Πάντως το βράδυ χρειαζόταν κανείς αρκετές κουβέρτες για να κοιμηθεί.

.

AGNANTa-Lesia AGNANTaa-anatolika
 "Λεσιά". Το πιο πάνω σημείο που ενώνεται το Παλαιόκαστρο
   με το Σερβόβουνο. 
 Σπίτια στην ανατολική πλευρά του χωριού. Στο βάθος
διακρίνεται το Σερβόβουνο

..

Σκέφτηκα να γράψω  λίγα λόγια γι αυτή μου την επίσκεψη, επειδή πιστεύω πως θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα  κάποιους πατριώτες που δεν τους είναι εύκολο να επισκεφθούν το χωριό τέτοια περίοδο. Επίσης μπορεί στο απώτερο μέλλον να αναζητήσουν κάποιοι στοιχεία, για το χωριό καταγωγής των …προγόνων τους.  

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει αυτή την εποχή στο χωριό είναι η απέραντη φυσική ομορφιά, με την οργιώδη βλάστηση να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό είναι πως όλα σχεδόν τα σπίτια στο χωριό είναι συντηρημένα και αρκετά επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται. Το τρίτο που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι πως οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πια πολύ λίγοι (περί τους 25). Πλέον αυτών και 2 Αλβανικής καταγωγής, ο μεγάλος και ο μικρός «Μήτσος». Όμως τα σαββατοκύριακα και τις αργίες αρκετοί πατριώτες επισκέπτονται το χωριό και έτσι υπάρχει κάποια κίνηση. Να σημειωθεί ακόμη πως κάποιοι πατριώτες επιλέγουν το χωριό για να κηδέψουν τους νεκρούς τους και να κάνουν μνημόσυνα, πράγμα που δημιουργεί κάποια επιπλέον κίνηση στο χωριό.  

AGNANTb-Servovouno AGNANTc-Artozinos
                                          Σερβόβουνο.                                                 Αρτοζήνος

 

.

Τα τρία μαγαζιά του χωριού ήσαν «ανοιχτά» αυτή την περίοδο. Το τσίπουρο φυσικά σε πρώτη διάθεση και από τα τρία.

*Το παντοπωλείο του Νίκου Λιατσόπουλου με το «Café-Αχιβάδα» στον πάνω όροφο είναι ανοιχτό πρωί απόγευμα και μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, να πιεί ότι θέλει και από καφέ …όλες οι ποικιλίες (fredo, caputsinoκλπ).

*Στο μαγαζί του Νίκου Τρουπή σερβίρεται από καφές-τσίπουρο-κρασί-μπύρα-αναψυκτικά. Μια μέρα φάγαμε και πεντανόστιμο βραστό με …ρίγανη και διόσμο!

AGNANT-ROUSIA* Στο καφενείο-ταβέρνα του Γιάννη Ρουσιά συνήθως έπαιζαν το απόγευμα χαρτιά 1-2 τραπέζια (υπήρχαν και κάποιοι επισκέπτες).  Το βράδυ μαζεύονταν στο μικρό χώρο του καφενείου κάποιοι και «αλληλοκερνιόσαντε». Στη φωτογραφία φαίνονται από αριστερά ο Γιάννης Παναγόπουλος που ίσως είναι ο πλέον συχνός επισκέπτης του χωριού (σχεδόν κάθε1-2 βδομάδες είναι εκεί), η Βούλα (σύζυγος του Γιάννη Ρουσιά), η Καίτη Γεωργακοπούλου (σύζυγος του Πέτρου Κουτσανδριά), η Λιατσοπούλου (σύζυγος του Βαγγέλη Σχίζα), ο γιός της Κώστας, ο μικρός Μήτσιος, ο Βαγγέλης Σχίζας, ο Ηλίας Σκούρος  ο Πέτρος Κουτσανδριάς (φτιάχνει αυτή την περίοδο το σπίτι του) ο Γιάννης Ρουσιάς και πίσω (δεν φαίνεται στη φωτογραφία) ο μεγάλος Μήτσος. 

Μπορεί να είναι λίγοι στην παρέα, τρείς όμως από αυτούς είναι  πρόεδροι!!: Ο γνωστός μας πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο μικρός Μήτσος, πρόεδρος των Αλβανών του χωριού και ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας, Γιάννης Ρουσιάς.

.

Αγροτικός γιατρός στο χωριό πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα και ο πατέρας Ρεμούνδος (είναι καθηγητής στη Βυτίνα και Τρόπαια) λειτουργεί 1-3 φορές το μήνα.

AGNANTe-Likouresi AGNANTd-Anemistos
                                      Χωριό Λυκούρεση                                Ανεμιστός (χαλασμένο βουνό).

.

.

      Ο δρόμος από Καρκαλού μέχρι το χωριό είναι σχετικά καλός με κάποιες μικρές λακούβες και ένα μικρό τμήμα που πρέπει να πέσει καινούρια άσφαλτος. Ο δρόμος για Αράπηδες επίσης είναι καλός μετά την επισκευή και θα βελτιωθεί πιο πολύ μετά την έγκριση 200.000 ευρώ για άσφαλτο και νέα έργα. Μέσα στο χωριό οι δρόμοι είναι όλοι σχεδόν σε σχετικά καλή κατάσταση. Ένα δύσκολο σημείο στο πάνω χωριό  που συχνά χτυπούσαν τα αυτοκίνητα (στη μάντρα) αντιμετωπίστηκε με φροντίδα και έξοδα του προέδρου Ι. Παναγόπουλου (τραβήχτηκε η μάντρα μέσα). Επίσης λίγο πριν το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει ένα βύθισμα (μετά το σπίτι του Ν. Βέργου), που όπως έμαθα θα επισκευασθεί σύντομα.

AGNANTf-panoxorio1 AGNANTg-panoxorio2
                                Θέα πάνω χωριού από Ράχη 1.                               Θέα πάνω χωριού από Ράχη 2.

 

.

.Φωτογραφίες από το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες έχω ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας.  Προσεχώς θα αναρτήσω  και ένα ακόμη άρθρο με φωτογραφίες που έβγαλα σε μια βόλτα στο πάνω χωριό. Επίσης θα προσθέσω κάποιες φωτογραφίες στα άρθρα του Γ. Βέργου για τα σπίτια στο χωριό.

.

Χ. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.