Η καταγραφή των θανάτων των πατριωτών, έχει ιδιαίτερη σημασία για το χωριό μας, τόσο γιατί γίνεται γνωστό σε όλους -τους απανταχού της γης Σερβαίους- το δυσάρεστο αυτό γεγονός, όσο και γιατί αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ιστορία του τόπου μας.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις θανάτων υπάρχει ένα σύντομο (τουλάχιστον) ιστορικό και στις περισσότερες υπάρχει και φωτογραφία του θανόντος.  Το  ιστορικό αφορά σε στοιχεία τόσο της πατρικής του οικογένειας (περασμένη γενιά), όσο και σε στοιχεία των παιδιών του, του επαγγέλματός του κλπ.

Με τον τρόπο αυτό  σχηματίζεται μια αδρή εικόνα για τους κατοίκους του χωριού, για περίοδο ίσως και πλέον των εκατό ετών,  σε κάποιες περιπτώσεις!

Από το 1976 που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα του Συνδέσμου «Αρτοζήνος» έχουν καταγραφεί όλοι σχεδόν οι θάνατοι πατριωτών, που έγιναν γνωστοί. Πιθανότητα να υπάρχουν και κάποιοι που διέφυγαν της προσοχής, αυτών που  κατέγραφαν τα γεγονότα.

ΧΙΜ21 Β2ΔΕΚΑΠ2020δΝΕΚΡΟΤ 
 Το νεκροταφείο του χωριού μας.

Από το 2009, που λειτουργεί η ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr μπορεί κανείς εύκολα να βρει στοιχεία για τους πατριώτες που έφυγαν για πάντα από τη ζωή. Τα τελευταία 6 έτη (2016-2021) έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα χωριστά οι θάνατοι για κάθε έτος, με ενδιαφέρουσες  παρατηρήσεις και κάποια σχόλια.  Επίσης, ο πατριώτης Γ. Δ. Βέργος  αναζήτησε (για πολλές δεκαετίες πριν) τις περιπτώσεις εκείνες πατριωτών, που  έφυγαν νωρίς από τη ζωή.  Οι πατριώτες αυτοί  αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων με ιδιαίτερη συμπάθεια από όλους μας,  αφού δεν πρόλαβαν να ζήσουν και να απολαύσουν τη ζωή τους!  Όλοι σχεδόν οι πατριώτες θα έχουν στο περιβάλλον τους μία η περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, που εύλογα τους δημιουργούν συναισθήματα πόνου!

Το σημερινό άρθρο, που αφορά σε θανάτους πατριωτών το 2021,  αποτελεί μια συνέχεια των προηγούμενων άρθρων. Στο τέλος υπάρχει το σχετικό link.  

Στη διάρκεια, λοιπόν, του περασμένου χρόνου, 27 πατριώτες έφυγαν για πάντα από τη ζωή. Από αυτούς, 15 ήσαν γυναίκες και 12 άντρες. Η ηλικία  τους κυμάνθηκε,  για  μεν τις γυναίκες από 66-103 έτη (μέση ηλικία=86,4),   για δε τους άντρες από 66-99 έτη (μέση ηλικία=80,5 έτη). Ας σημειωθεί πως σε 4 περιπτώσεις που δεν αναγραφόταν η ηλικία (και γνώριζα προσωπικά τα πρόσωπα) έβαλα κατ΄ εκτίμηση περίπου την ηλικία τους (υπάρχει το αντίστοιχο ερωτηματικό), πράγμα που θεώρησα προτιμότερο από τη μη αναγραφή (η διόρθωση είναι εύκολη αν πληροφορηθώ την ακριβή ηλικία). Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τον μήνα Δεκέμβριο και κανένας τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των θανάτων για τα 3 προηγούμενα έτη ήταν λίγο μικρότερος: 24 για το 2020,  23 για το 2019 και 24 για το 2018. Η μέση ηλικία  την ίδια περίοδο ήταν για τις γυναίκες  84,5 έτη και για τους άντρες  81,3 έτη.

Σχετικά με την επιλογή του τόπου στερνής κατοικίας,  6 πατριώτες επέλεξαν  το νεκροταφείο του χωριού μας, το γνωστό «ΜΠΟΥΛΟΥΤΣΟΥ», ενώ οι υπόλοιποι κηδεύτηκαν σε άλλα μέρη της χώρας.  Επίσης, το 2020 και το 2019 από 6 πατριώτες  κηδεύτηκαν στο χωριό μας.  

  

Θ ά ν α τ ο ι   Σ ε ρ β α ί ω ν   τ ο   έ τ ο ς    2 0 2 1 .

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ (5 )

Παναγοπούλου Αθ. Χρυσούλα, 91 ετών. Κοιμητήριο Ν. Σμύρνης

 Δάρας Χρ. Γεώργιος,  89 ετών. Εξ.  Καλύβια Αττικής.

Παναγόπουλος  Γ. Ηλίας, 86 ετών. Σπάρτη Λακωνίας.

Κωνσταντόπουλος Ηλ. Παναγιώτης,  99 ετών.  Σέρβου.

Ζαχαροπούλου – Κούλη  Γεωργία. 70; ετών. Πεντέλη Αττικής.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ (2)

Κλεισούρα Ελένη,  χήρα Ιωάννου, 88 ετών. Μπραχάμι Αττικής.

Αρβανίτης  Αντώνης.   70; ετών. Πετρούπολη 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (2)

Γαβαλά- Μπόρα Αικατερίνη,  87 ετών.  Περιστέρι Αττικής.

Βέργος Λάμπρου Γεώργιος,  90 ετών. Σέρβου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (2)

Μπόρα  Γ. Δημήτρω,  103 ετών. Σέρβου.

Σχίζας Πέτρο Βασίλειος, 90 ετών. Ναύπλιο. 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (1)

 Κουτσανδρέα ΗΛ. Ανδριάννα. 90; ετών. Σέρβου

ΙΟΥΛΙΟΣ (3)

 Χειμώνας Δημήτριος, 91 ετών. Μενίδι

Σχίζα  Δ. Αγγέλω, 96 ετών. Αυστραλία

Στρίκος  Παρ. Χρήστος, 69 ετών. Γεράκι Λακωνίας.

ΙΟΥΝΙΟΣ (0)  

ΜΑΪΟΣ (1)

Γκούτη Κ. Αικατερίνη, 74 ετών. Δόριζα Αρκαδίας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ (3)

Τρουπή-Χαίδά Φανή,  66 ετών. Τρίπολη

Βέργος Αγ. Σπύρος,   77 ετών. Αττική.

Ανδριόπουλος Ν. Ανδρέας   82  ετών, Σέρβου

ΜΑΡΤΙΟΣ (2)

Τρουπής Δ. Γεώργιος,  66 ετών. Ηράκλειο Αττικής. 

Παγκράτη κ. Αικατερίνη, 87 ετών. Τρίπολη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (3)

Δημοπούλου-Τριανταφυλοπούλου Φρόσω.  85; Ετών Άνοιξη Αττικής.

 Μπόρα–Τσιουμπρή Αθανασία, 86 ετών. Λιοδώρα Αρκαδίας.

Μπόρα-Αθανασίου Κανέλλα,  92 ετών. Δωδεκάμετρο Γορτυνίας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ (3)

Στρίκος  Παρ. Κώστας, 66 ετών. Γεράκι Λακωνίας.

Τρουπή Ν. Αγγέλω, 89 ετών. Σέρβου

Χρονόπουλου  Χ. Φανή, 92 ετών. Αττική

 Αιωνία η μνήμη των πατριωτών.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ 2020

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό