16-8-2009: Απεβίωσε η Αναστασία Βασίλη Βέργου

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009, άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο των Αθηνών η Αναστασία (Τασιά) Βέργου, σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία της έγινε την επομένη στο χωριό με τη συνοδεία του γιου της και πολλών συγγενών και πατριωτών. Ήταν κόρη του Βασίλη Βέργου, γνωστού αγροφύλακα του χωριού (η μάνα της ήταν από το Τρουπαίικο σόι, ξαδέρφη του Λιά του "Μπουσμπούνη"). Είχε δύο αδέρφια, τον Παναγή και τον Παρασκευά που και αυτά έχουν φύγει από τη ζωή (ο Παρασκευάς πέθανε πριν 40 περίπου χρόνια στην Αμερική, όπου είχε πάει για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς).

Όπως μας είπαν οι παλιότεροι, η Τασιά στα νιάτα της ήταν εντυπωσιακή κοπέλα, όμορφη, ψιλή και ξανθιά Επίσης ήταν πολιτικά δραστήρια, με αριστερή ιδεολογία καΙ μέλος της ΕΠΟΝ του χωριού, που αγωνίστηκε για τα πιστεύω της.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει στους συγγενείς της τα συλλυπητήριά του.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )