Πρόταση για το Λαογραφικό Μουσείο Σέρβου.

Χ. Ι. Μαραγκός  

Με αφορμή το άρθρο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου, συζύγου Ν. Αρ. Τρουπή, που πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα servou.gr (αξιοθέατα) με τίτλο "Ο Θησαυρός του μουσείου Ζαχαρού στου Σέρβου", θεώρησα επίκαιρο να αναφερθώ και εγώ στο θέμα, ως μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, αφού η αρθρογράφος προκαλεί το Σύνδεσμο να κάνει κάτι. 

Όπως έχει γραφτεί στον "Αρτοζήνο", πριν τέσσερα χρόνια ο πατριώτης  μας Κώστας Ν. Κατσιάπης (πρόσφατα έφυγε από τη ζωή) πρόσφερε στο Σύνδεσμο πενήντα παλιά αντικείμενα, που είχε μαζέψει σε διάφορες περιόδους της ζωής του, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα, σε εκθεσιακό χώρο του χωριού. Τα αντικείμενα (με ξεχωριστό κωδικό το καθένα) είναι πρωτοκολλημένα στο βιβλίο του Συνδέσμου και βρίσκονται σε κάποια αποθήκη. Σκέψη του ΔΣ είναι να διαμορφωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο ένας κατάλληλος εκθεσιακός χώρος και να τοποθετηθούν εκεί για πάντα. 

Ο ευαίσθητος στη συλλογή παλιών αντικειμένων και αξιέπαινος πατριώτης μας Γ. Π. Κατσιάπης, είναι γνωστό πως έχει οργανώσει τη δική του συλλογή στο χωριό, από παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι πατριώτες και έχει κάνει ένα επισκέψιμο μικρό λαογραφικό μουσείο σε χώρο του σπιτιού του, που το ονόμασε "Ζαχαρού". Σχετικό άρθρο με φωτογραφίες έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας ο τ. πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας Χειμώνας. 

Επειδή η επιμέλεια και φροντίδα των παλιών αντικειμένων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη, που όπως φάνηκε διαθέτει περίσσεια ο Γ. Κατσιάπης, θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε να αναλάβει και τη συλλογή του Κ. Κατσιάπη, ώστε να την περιποιηθεί κατάλληλα και να την προστατεύσει από τη φθορά του χρόνου. Σε συνεννόηση δε με το Σύνδεσμο μπορεί να γίνει επιλογή του κατάλληλου χώρου για την τοποθέτηση των αντικειμένων. Πρακτικό και ιδανικό θα ήταν αν οι δύο συλλογές μπορούσαν να εκτίθενται στον ίδιο χώρο, για διευκόλυνση των επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Κατσιάπης είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για όλα τα θέματα  δημιουργίας ενός ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΕΡΒΟΥ (υπό τη δική του διεύθυνση) και προτείνω στο ΔΣ του Συνδέσμου να λάβει σχετική απόφαση, αν και ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση. 

Με την ευκαιρία αυτή, αν κάποιος πατριώτης διαθέτει κάποιο παλιό αντικείμενο ας το προσφέρει στις παραπάνω συλλογές, ώστε να βρει και αυτό τη θέση που του αξίζει και να μην υποστεί τη φθορά του χρόνου, παραπεταμένο σε κάποια αποθήκη. Είναι μία ευγενής προσφορά στις μέλλουσες γενεές των πατριωτών, στις οποίες όλοι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε κάτι, από αυτά που διαθέτουμε και μπορούμε.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.