Ι. Δημόπουλος, επ. καθ. παθολογίας-καρδιολογίας 

;Δύο λογικά ερωτήματα, σχετικά με την υγεία και τη μακροζωία του ανθρώπου , είναι τα εξής:  

*Είναι δυνατή η μακροζωία με καλή υγεία;

* Μπορούμε να γλυτώσουμε  τους 8 από τους 10 που πεθαίνουν  άδικα, χωρίς να έχει έρθει η ώρα τους, 

 και έτσι κλείνουν τα σπίτια τους πρόωρα;

Στα ερωτήμτα αυτά θα απαντήσω  πιο κάτω  με απλές- γρήγορες συμβουλές και βήματα,  που πρέπει να γίνουν προληπτικά, με την εμπειρία των 50 χρόνων ενασχόλησης μου με την ιατρική..

Η βάση της υγείας είναι η σωστή διατροφή από μικρή ηλικία.

- Με τα δόντια μας σκάβουμε τον τάφο μας.                                                          

Με άλλα λόγια,  θα σας συμβούλευα τα εξής:

*Μειώστε τη χοληστερίνη,  αποφεύγοντας  ζωικά λίπη από τυριά και κρέατα.  Όλα να είναι με χαμηλά λιπαρά.

*H τροφή να περιέχει λίγα άπαχα κρέατα, πολλά ψάρια, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ασπράδια αυγού. 

*Όχι τηγανητά.

ινόπνευμα λίγο ή καθόλου. 

*Αλάτι πολύ λίγο.

ο βάρος να κρατιέται χαμηλά, η πίεση να μετριέται και να ρυθμίζεται με φάρμακα.

*Ρυθμίστε το σάκχαρό σας.

* Μην καπνίζετε.

*Από τις εξετάσεις της καρδιάς,  εκτός από το καρδιογράφημα και το τρίπλεξ που γίνονται σε όλους, η βασικότερη εξέταση που δεν γίνεται και σώζει την καρδιά είναι η δοκιμασία κοπώσεως και η αξονική στεφανιογραφία.

*Μην ξεχνάμε ότι πολλοί άνδρες πάσχουν από καρκίνο προστάτη. Συνιστάται έλεγχος από ουρολόγο, PSAκαι υπερηχογράφημα.

.

Πολλοί νομίζουν ότι η αρρώστια είναι για το γείτονά μας. Δυστυχώς είναι για όλους μας. Ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας, του εντέρου και του προστάτη και οι καρδιοπάθειες που μπορούμε να τα προλάβουμε, σήμερα μας θερίζουν.

Εντύπωση μου κάνει γιατί προσέχουμε την μηχανή του αυτοκινήτου μας , την τροφοδοτούμε με καθαρά καύσιμα κάνουμε καλή συντήρηση, ψάχνουμε το καλύτερο πρατήριο και συνεργείο και δεν εφαρμόζουμε το ίδιο για την μηχανή του οργανισμού μας , αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε να την καταστρέψουμε.

 

Τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με κάθε σκουπίδι που μας σερβίρουν. Θεωρούμε ακραίους αυτούς που θα ψελλίσουν κάτι για τη σωστή διατροφή.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τις βλάβες στα όργανά μας, ούτε η αρρώστια είναι θέμα τύχης και σταλμένη από το Θεό. Ξέρουμε ότι τις πιο πολλές φορές πληρώνουμε την αδιαφορία και απρονοησία μας . Αν ξεκινάμε στραβά ξέρουμε με πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι θα πέσουμε στο λάκκο και… ή θα μείνουμε μέσα ή θα βγούμε δύσκολα και τραυματισμένοι.

.

Επαναλαμβάνω πως οι λέξεις κλειδιά για καλή υγεία και μακροζωία που πρέπει να έχουμε κάθε στιγμή στο μυαλό μας από μικρή ηλικία είναι: Δίαιτα χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, χωρίς οινόπνευμα. Όχι καπνός. Το βάρος μας χαμηλό, ρύθμιση πιέσεως και σακχάρου, έλεγχος στομάχου και εντέρου (γαστροσκόπηση - κολονοσκόπηση), έλεγχος μαστού, μήτρας, ωοθηκών, προστάτη και καρδιάς.

 

Η πρόληψη δε στοιχίζει!

                                                                              ***

Τα πιο πάνω είναι γραμμένα με πολλή συναισθηματική φόρτιση και με τη σταθερή άποψη που έχω μετά από 50 χρόνια ενασχόλησης με την ιατρική καθώς και την προσωπική κακή εμπειρία εξ αιτίας του πρόωρου θανάτου της μητέρας μου Σταυρούλας,  που αναχώρησε σε ηλικία 40 ετών και άφησε 6 ορφανά. Αν υπήρχε τότε προληπτική ιατρική ίσως να ζούσε ακόμη.

Η αρρώστια στοιχίζει, κλείνει σπίτια, καταστρέφει οικογένειες, δημιουργεί ορφανά και ανυπέρβλητη δυστυχία, αλλάζει βίαια την πορεία της ζωής.

 Η καλή υγεία είναι το μόνο κεφάλαιο για την οικογένειά μας, για μας που καταγόμαστε από φτωχά μέρη και δεν έχουμε –καράβια να αρμενίζουν-. Όπως μας δίδαξαν οι γονείς μας, τον εαυτό μας τον διαθέτουμε μόνο για τα παιδιά μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον καταστρέφουμε με συνήθειες και συμπεριφορές που έπρεπε να τις είχαμε πετάξει, έστω αν είχαμε ενημερωθεί μόνο μια φορά.

Πιστεύω απόλυτα ότι όποιος   δεν έχει υποχρεώσεις σε οικογένεια μπορεί αν δε θέλει να μην λάβει υπόψη του τα πιο πάνω και να κάνει ό,τι επιθυμεί και ας φθάσει όπου θέλει και ας διαθέσει την υγεία του και την ζωή του όπως θέλει.

Η αγωνία μου αφορά όσους η ασθένεια και η απώλεια της υγείας τους θα είναι δυσαναπλήρωτη και επώδυνη για τα μέλη της οικογενείας τους, τα οποία εξαρτώνται από αυτούς για να προχωρήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας.

Τις υποχρεώσεις που δημιουργούμε πρέπει να τις ξοφλήσουμε εμείς κρατώντας το κεφάλαιο υγεία σε καλή λειτουργική κατάσταση. Αυτοί που προσέχουν δεν είναι ακραίοι, δειλοί, φοβισμένοι, αντικοινωνικοί, δακτυλοδεικτούμενοι.

Το κάνουν συνειδητά από μικρή ηλικία και ελπίζουν να γίνουν το καλό παράδειγμα για τους άλλους, εάν βέβαια το επιθυμούν.

                                                                           ***

Σημ. Ο Γιάννης Δημόπουλος γεννήθηκε στο χωριό μας, τελείωσε εκεί τι δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Δημητσάνας. Σπούδασε Ιατρική στο Παν. Αθηνών, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, έγινε επ. καθηγητής και σήμερα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.

.

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.