Το περιοδικό «ΟΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» που εκδίδει ο   Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων (ΣΑΟΟ), στο 24ο τεύχος (Β΄ εξάμηνο 2010) δημοσιεύει άρθρο-πρόταση για την περιηγητική αξιοποίηση του Φαραγγιού της Γκούρας, που υπογράφουν οι: Θανάσης Χωματάς και Βούλα Καλαμούτσου.
Είχαν προηγηθεί τα εξής:
-Συνάντηση του ΔΣ του Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» στα γραφεία της ΤΕΔΚ ΑΡΚΑΔΙΑΣ με το Πρόεδρο κ. Μπαρούτσα και ομάδα ορειβατών από το ΣΑΟΟ, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εξερεύνηση του φαραγγιού της Γκούρας από έμπειρους ορειβάτες του ΣΑΟΟ με τη βοήθεια του Ομίλου μας.
-Τριήμερη ανίχνευση από κοινή ομάδα, τριών ορειβατών του ΣΑΟΟ και μελών του Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ», στα πλαίσια της εκδήλωσης  μας στις 10/7/2010.
-Σύνταξη τεχνικής έκθεσης (αξιολόγηση, σηματοδότηση, μικρά τεχνικά έργα, προϋπολογισμός) για την αξιοποίηση του Φαραγγιού από το ΣΑΟΟ, η οποία υποβλήθηκε στη ΤΕΔΚ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανίχνευση του φαραγγιού και η σύνταξη της μελέτης  έγιναν με εθελοντική εργασία των μελών του ΣΑΟΟ.
Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ» ευχαριστεί θερμά το κ. Μπαρούτσα και την ΤΕΔΚ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, καθώς και το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ).
Ακολουθεί η πρόταση του ΣΑΟΟ, που αποτελεί περίληψη της τεχνικής έκθεσης, έτσι όπως είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό «ΟΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ».
.
Μαρίνα Διαμαντοπούλου, γραμματέας Ομίλου "Η Γκούρα".
.
                                         **************
                                    «ΟΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ»
Περιοδικό του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων (ΣΑΟΟ).
(Τεύχος 24ο-Β΄ εξάμηνο 2010). 
                                                                              .
"Πρόταση για την οικοπεριηγητική αξιοποίηση
του Φαραγγιού της Γκούρας
 .
 Κείμενο: Θανάσης Χωματάς- Βούλα Καλαμούτσου.
. 
Τον Απρίλιο 2010 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων δέχτηκε πρόταση από την ΤΕΔΚΑ να συζητήσει με το Φυσιολατρικό Ορειβατικό όμιλο Ηραίας, σχετικά με την διερεύνηση της επισκεψιμότητας του φαραγγιού της Γκούρας στην Ηραία.  
Τρεις ομάδες έμπειρων ορειβατών του ΣΑΟΟ, σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Ηραίας, επισκέφτηκαν και ανίχνευσαν το φαράγγι. Μετά από περπάτημα και καταρρίχηση τριών μελών, αποκτήσαμε συνολική εικόνα του Ρέματος της Γκούρας. Πρόκειται για μια καταπράσινη χαράδρα, ανάμεσα στα χωριά Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Αράπηδες, Κοκκινοράχη, Αετορράχη και Όχθια, στον πυθμένα της οποίας ρέει ο ομώνυμος εποχιακός ποταμός. Ιδιαίτερα το χειμώνα το ποτάμι παρουσιάζει ισχυρές παροχές, που ανάλογα με τις περιστάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε πλημμυρικά  γεγονότα.
Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι 16 Km. Ξεκινάει από τα 1180 m στις υπώρειες του βουνού Αρτοζήνος (1362m ) και καταλήγει στον ποταμό Τουθόα (Λαγκαδινό Ποτάμι) σε υψόμετρο 180m. Καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 1000m, παρουσιάζει μέση κλίση περίπου 7,50 %.
Η εμπειρία των ορειβατών που συμμετείχαν στην πρώτη αυτή εξερεύνηση ήταν μοναδική. Μετά το πρώτο, σχετικά αδιάφορο τμήμα, των 3 Km (Αρτοζήνος-Γέφυρα Λυκούρεση) η πορεία συνεχίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στο φαράγγι για 13 περίπου Km (μέχρι τη συμβολή με τον ποταμό Τουθόα). Το δεύτερο αυτό τμήμα είναι μαγευτικό με ποικιλία βλάστησης, λίμνες, καταρράχτες και βαραθρώδη τμήματα μεγάλης αισθητικής αξίας, ιδιαίτερα στις θέσεις Κασόνια, Τρανή Σπηλιά και Παλιόμυλο. Εξ αιτίας όμως των αρκετά έντονων γεωλογικών διαπλάσεων και των μεγάλων εποχικών παροχών στις στενώσεις, η διάβαση του, μέσα στην υπέροχη κοίτη του, είναι τοπικά αδύνατη αν δεν γίνει χρήση τεχνικών μέσων (Ραπέλ-ζουμάρ κ.λ.π.)
Συμπερασματικά, η διάβαση του φαραγγιού της Γκούρας μέσα από την κοίτη του, από τη γέφυρα Σέρβου-Λυκούρεση μέχρι την εκβολή στον Τουθόα, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει μια από τις ενδιαφέρουσες διασχίσεις φαραγγιών στην Ελλάδα.
Α. Με χρήση των παρακάμψεων. Η ορειβατική διάσχιση είναι σχετικά απλή, ασφαλής και προσιτή για κάθε ορειβάτη που διαθέτει μικρή εμπειρία και κατά προτίμηση συμμετέχει σε οργανωμένη αποστολή.
Β. Με συνεχή διάσχιση του φαραγγιού μέσα στην κοίτη του χωρίς παρακάμψεις. Είναι μια υπέροχη αισθητική εμπειρία, απαιτεί όμως στοιχειώδεις γνώσεις και εξοπλισμό τεχνικής ορειβασίας.
Σε κάθε περίπτωση, για να καταστεί το φαράγγι της Γκούρας βατό και ασφαλές για συγκροτημένες ορειβατικές ομάδες ή έμπειρους μεμονωμένους ορειβάτες και να αποτελέσει αξιόλογο πόλο οικοπεριήγησης απαιτούνται:
Οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν με σεβασμό στη διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, που σημειωτέον είναι παρθένο και αυθεντικό.
  1. Σηματοδότηση του ίχνους της πορείας και προς τις δυο κατευθύνσεις στην κοίτη και τις παρακάμψεις, σ' όλο το μήκος των 16 Km.
  2. Πινακίδες ενημέρωσης στις εισόδους-εξόδους του φαραγγιού και στα γύρω χωριά.
  3. Μικρά τεχνικά έργα που θα καθιστούν δυνατό το ραπέλ ή και την αναρρίχηση στους τρεις(3) κύριους καταρράκτες. Ασφαλές πέρασμα των 10 περίπου στενών και απότομων σημείων με ανάπτυγμα από 2 έως 4 μέτρα. Τα εργάκια αυτά περιλαμβάνουν ίνοξ λαβές, σκάψιμο μικρών πατημάτων στο βράχο, πλακέτες με γάντζο, μόνιμα συρματόσχοινα κ.λ.π. Η τοποθέτηση των ασφαλειών αυτών απαιτεί τη συμμετοχή και καθοδήγηση έμπειρων αναρριχητών με πιστοποίηση της Ορειβατικής Ομοσπονδίας.
  4. Συρματόσχοινο, σκάψιμο πατημάτων και κουπαστή σε ορισμένα σημεία της παράκαμψης στη Τρανή Σπηλιά.
  5. Βελτίωση της οδικής πρόσβασης(σε Αετορράχη και από εκεί στον ποταμό Τουθόα)
Το Δ.Σ. του ΣΑΟΟ και τα μέλη του που ανίχνευσαν εθελοντικά το φαράγγι και συνέταξαν σχετική έκθεση-προμελέτη(προσφορά στην ΤΕΔΚΑ και στον Όμιλο Ηραίας) πιστεύουμε ότι: Η υλοποίηση της σηματοδότησης και εξασφάλισης μιας σίγουρης και ασφαλούς διάσχισης του θαυμάσιου φαραγγιού της Γκούρας είναι εφικτή χάρη στην ορμή, το κέφι και τη λαχτάρα των ανθρώπων της Ηραίας και του Φυσιολατρικού Ομίλου. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους. Νομίζουμε ότι και η πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε ένα αληθινά πράσινο έργο στην Αρκαδία.
.
(XIM_11-1-11)
 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.