Γεωργίου Δημητρίου Βέργου

.

Σε προηγούμενα άρθρα μου περιέγραψα τα σπίτια του χωριού μας που βρίσκονται επί του κεντρικού δρόμου,  από το «Σουλινάρι» μέχρι το νεκροταφείο, και τα σπίτια που βρίσκονται κάτω από τον κεντρικό δρόμο και διαμορφώνουν το "Κάτω Χωριό".

Στο σημερινό άρθρο θα περιγράψω τα σπίτια που βρίσκονται πάνω από τον κεντρικό δρόμο και διαμορφώνουν το «Πάνω Χωριό». Ενδεχομένως υπάρχουν κάποια λάθη στην περιγραφή, μπορούν όμως να διορθωθούν, αρκεί να έχω τη σχετική πληροφόρηση.

Για καλύτερη κατανόηση της περιγραφής που ακολουθεί, σας παρουσιάζω το χάρτη του «πάνω χωριού» από το Google. Σε όλους τους δρόμους έδωσα αριθμούς με το πρόθεμα ΔΡ (Δηλ. Δρόμος 1, 2 κλπ).

 SERBOU - Αντιγραφή

Ξεκινώντας την περιήγηση από το μαγαζί του Νικ.Λιατσόπουλου δεξιά,  αμέσως μπροστά μας (ΔΡ2)είναι το κιόσκι και η είσοδος για το πολιτιστικό κέντρο. Συνέχεια είναι τα σπίτια του Γιάννη Ευθ. Δημητρόπουλου στο ισόγειο και επάνω του αδελφού του Τάκη, νεόχτιστο. P.Xorio-bΔεξιά είναι το σπίτι του Νίκου Δ. Μπόρα (Πλυμήρα) και αυτό νεόχτιστο στη θέση παλιού πυργόσπιτου. Συνέχεια και δεξιά(ΔΡ3), στο ισόγειο είναι των κληρονόμων Κωστάκη Παπαθωμόπουλου (των κοριτσιών του Γιαννούλας και Ελένης) και στον 1ο όροφο των κληρονόμων Νίκου Παπαθωμόπουλου (των παιδιών του Τάσου και Ελένης). Συνέχεια δεξιά είναι το νεοανακαινισμένο του Γιαννάκη Παν. Στρίκου (στη θέση που ήταν το υποδηματοποιείο του Χρήστου Παπαγεωργίου) και μετά τα σπίτια κληρονόμων Λεωνίδα Παπαθωμόπουλου και Κωνσταντίνου Παπαθωμόπουλου.

.P.Xorio-a

Στην απέναντι πλευρά (ΔΡ8) είναι του Γιώργου Ηλ. Χρονόπουλου, που το έχει αγοράσει από τους κληρονόμους Δημητρίου Γ. Τρουπή (Εφοπλιστή), που διαμένουν  στην Κόρινθο και Ξυλόκαστρο. Απέναντι προς βορά είναι της Ελένης χήρας Ανδρέα Κ. Σχίζα, ήταν του πατέρα της Γιάννη Παρασκευόπουλου (Σαμαρόγιαννη).

Συνέχεια (ΔΡ4) και στην ίδια πλευρά είναι του Τάσου Γ. Γεωργακόπουλου κα η προσθήκη της αδελφής του Σταυρούλας, συζ. Δημητρίου Κομνηνού.

 

.

Εκεί υπάρχει διασταύρωση (ΔΡ4-ΔΡ5)  που στρίβοντας δεξιά (ΔΡ5) προς Δαραίικα, αριστερά είναι το σπίτι των κληρονόμων Κωνσταντή Γεωργακόπουλου (δυο κατοικίες των παιδιών του Γιώργου και Ρήνας, συζ. Γιάννη Γ. Παναγόπουλου). Πίσω από αυτό, είναι του Κώστα Ν. Δάρα, νεόχτιστο. Δεξιά συναντάμε το νεόχτιστο, πετρόχτιστο, του Νίκου Τάκη Βέργου. Στη θέση αυτή ήταν το σπίτι του Βασίλη Ι. Δάρα. Αριστερά είναι των κληρονόμων Νίκου Ι. Δάρα. Συνέχεια κολλητά, είναι των κληρονόμων Γιώκου Ν. Δάρα που είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του χωριού μας και ακολουθεί  των κληρονόμων Γεωργίου Ανδρ. Δάρα και των κληρονόμων του αδελφού του Χρήστου Ανδρ. Δάρα, (μια οικία με προσθήκη). Στη συνέχεια  είναι του Νίκου Γ. Τερζή και μετά είναι η Εκκλησία "Ζωοδόχος Πηγή", χτισμένη από τον Δημήτριο Φωτίου Δάρα το 1872.

Γυρίζουμε πάλι στη διασταύρωση και συνεχίζουμε για το πάνω χωριό, στο ΔΡ6. Από τη δεξιά πλευρά είναι του Πέτρου Κουτσανδρέα, που οι οι εργασίες αποπεράτωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.  και στη συνέχεια είναι του Γιώργου Ν. Γεωγακόπουλου. Απέναντι είναι των αδελφών Γιώργου, Χρήστου και Ηλία Ν. Μπόρα, το οποίο σήμερα φαίνονται μόνο ελάχιστα τοιχώματα. Από τη δεξιά πάλι πλευρά είναι το σπίτι κληρονόμων Μιχάλη Δ. Κωνσταντόπουλου (η κυριότητα του σπιτιού αυτού μέχρι το 1910 ανήκε στο Θεόδωρο Γ. Τρουπή-Γκράβαρη,1878 και στη συνέχεια περιήλθε μέχρι το 1950 στο Θεόδ. Κωνσταντόπουλο-Καλαϊτζή). Συνέχεια είναι το ανακαινισμένο του Ηλία Γ. Τρουπή, από την κόρη  του Μαρίνα. Απέναντι από αυτό είναι των κληρονόμων Γιώργου Ν. Λιατσόπουλου και  στη διασταύρωση ΔΡ6 με ΔΡ13  είναι του Κώστα Ι. Παναγόπουλου.

P.Xorio-ZPΣυνεχίζουμε για το πάνω χωριό, στο ΔΡ7. Δεξιά είναι το ανακαινισμένο του Μήτσιου Γ. Δημόπουλου (Σιώκου) και δίπλα αριστερά των κληρονόμων Γιάννη Αναστασόπουλου.

Ακολουθώντας το ΔΡ14, αριστερά συναντάμε  το νεόχτιστο της Αγλαϊας Δ. Παναγοπούλου και πίσω το πατρικό  της που το έχει ο αδελφός της Γιάννης Δ. Παναγόπουλος. Απέναντι και βόρεια είναι των κληρονόμων Γιώργου και Μιχάλη Κ. Γκούτη και Παναγή Ηλία Κωνσταντόπουλου. Εκεί υπάρχει διασταύρωση που δεξιά είναι το σπίτι των κληρονόμων Νικολάκη Κ. Παγκράτη (στη συμβολή ΔΡ14 και ΔΡ15 προς Τρανηβρύση), και απέναντι προς το βουνό είναι το σπίτι  κληρονόμων Γιαννάκου Γ. Τρουπή.

Συνεχίζοντας στο ΔΡ19  δεξιά, μέσα σε χωράφι, είναι το νεόχτιστο-πετρόχτιστο της κόρης του Γιαννάκου Τρουπή Φανής. Από την απέναντι (αριστερή) πλευρά είναι του Κώστα Αγγ. Παγκράτη και συνέχεια των κληρονόμων Πολυχρόνη Παγκράτη. Στην ίδια πλευρά μετά μικρή διασταύρωση είναι των κληρονόμων Ιωάννη Λιατσόπουλου (Ζευτιλή) και μετά είναι το χάλασμα του σπιτιού κληρονόμων Δημητρίου Κωνσταντόπουλου και  στη συνέχεια το σπίτι κληρονόμων Θοδωρή Η. Λιατσόπουλου (του Παναγή-Μαγιά και των αδελφών του Βάσως και Γεωργίας). Τελευταίο δεξιά προς τον Αγιολιά, μέσα στο δάσος, είναι το σπίτι του Γιάννη Π. Παναγόπουλου (προέδρου σήμερα της ΓΣΕΕ).

Συνεχίζοντας την περιγραφή στο ΔΡ13, το πρώτο   που συναντάμε αριστερά είναι των κληρονόμων Νικόλα Δ. Κωνσταντόπουλου. Λίγο πιο πέρα και δεξιά είναι του Παναγή Ν. Μαραγκού και κολητό με αυτό του αδελφού του Γιάννη, που το έχει η κόρη του Κανέλλα σύζ. Θ. Βέργου. Αριστερά στο δρόμο είναι των αδελφών Νίκου και Γιάννη Χρ. Μπόρα και απέναντι δεξιά είναι των κληρονόμων Παναγή Κ. Γκούτη και συνέχεια με αυτό του Γιώργου Παρ. Στρίκου, το είχε αγοράσει ο πατέρας του από τους κληρονόμους του Ηλία Λιατσόπουλου (Πυλιτζή). 

P.Xorio-MarkouΕπανερχόμεθα στο ΔΡ16 και ΔΡ17.(μεταξύ των σπιτιών Πολ. Παγκράτη και Ζευκιλή). Μροστά μας και αριστερά είναι το σπίτι κληρονόμων Νικόλαου Αριστείδη Βέργου (κολλητά του Γιάννη Μαραγκού  που περιγράφηκε)   και απέναντι των κληρονόμων Βασιλείου Μιχ. Μαραγκού. Από την αριστερή πλευρά του δρόμου είναι το σπίτι της εγγονής του Παπανικολάου Ελένης, συζ. Μίμη Αθ. Σχίζα. Λίγο πιο πέρα και απέναντι προς βόρεια είναι των κληρονόμων Κ. Γκούτη και στη συνέχεια, από την ίδια πλευρά, του Γιώργου Μπουρνά (της γυναίκας του Χρυσούλας Ν. Κατσιάπη). Αριστερά είναι του Γιώργου Λ. Βέργου, που το είχε αγοράσει ο θείος του Γεώργιος Χ. Παναγόπουλος, στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον Δημήτριο Ιωάννου  Δημητρόπουλο (Ράτση), που εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Συνέχεια, από τη δεξιά πλευρά, είναι του Παρασκευά Ι. Λιατσόπουλου και μετά είναι  των κληρονόμων Ηλία  Λιατσόπουλου, που είχε κατάστημα στο Πειραιά. Το επόμενο είναι των κληρονόμων Δημητρίου Γ. Τρουπή (το είχε αγοράσει στις αρχές του 1950 από τον Βασίλη Ν. Μαραγκό). Συνέχεια είναι των κληρονόμων Αθανασίου Ν. Μαραγκού, που βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Πάντα δεξιά, το επόμενο είναι των κληρονόμων Κώστα Ηλ. Παγκράτη και ακολουθεί εκείνο του Χρήστου Χρονόπουλου και τελευταίο, λίγο πάνω από το δρόμο, είναι του Ηλία Αγγ. Παγκράτη.

Ακολουθώντας το ΔΡ9 από τον κεντρικό δρόμο ανεβαίνουμε για τα Κωνστανταίικα. Το πρώτο σπίτι αριστερά είναι των κληρονόμων Γ. Παπαγεωργίου που περιγράφηκε στα σπίτια του κεντρικού δρόμου. Συνέχεια είναι των κληρονόμων Χ. Παπαγεωργίου. Απέναντι δεξιά μισοερειπομένο είναι των κληρονόμων Πανάγου Αντ. Βέργου και της Μαρίας χήρας Παρασκευά Βέργου. Μπροστά, είναι των κληρονόμων Χρήστου Γ. Κωνσταντόπουλου.

P.Xorio-apo.panoΔΡ11. Το πρώτο σπίτι είναι της Παναγούλας χήρας Ηλία  Σχίζα και δίπλα είναι των κληρονόμων Παναγή Ι. Κωνσταντόπουλου. Απέναντί του είναι των κληρονόμων Αγγέλως Θ. Κωνσταντοπούλου.  Κάτω από το σπίτι των κληρονόμων Χρ. Κωνσταντόπουλου, ο δρόμος ΔΡ10 οδηγεί προς τα Κωνστανταίικα (Λακαθάνιζα). Το πρώτο δεξιά είναι του Νίκου Θ. Κωνσταντόπουλου που έχει και χρηματίσει πρόεδρος του Συνδέσμου μας στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Αριστερά είναι των κληρονόμων Ιωάννη Ηλ. Κωνσταντόπουλου, όπου οι απόγονοί του ζούνε στην Κόρινθο (είναι μισογκρεμισμένο). Αριστερά μέσα στο στενό είναι πάλι μισογκρεμισμένο των κληρονόμων Π. Κωνσταντόπουλου (του Ιερέα Ηλία Κωνσταντόπουλου, που διαμένει στο Κοπανάκι, του γνωστού Παπαλιά, και των συγγενών του). Δεξιά είναι των κληρονόμων Δημητρίου Ηλ. Κωνσταντόπουλου.  Συνέχεια αριστερά είναι του Δημήτρη Κ. Κωνσταντόπουλου και των κληρονόμων του αδελφού του Νίκου Κ. Κωνσταντόπουλου  (το πατρικό τους). Δεξιά είναι της Διαμάντως Κ. Κωνσταντοπούλου, που διατηρεί Ξενοδοχείο στη Βυτίνα Αριστερά είναι του Θοδωρή Γ. Τρουπή (Γκράβαρη), ίσως να είναι το πιο παλιό  του χωριού μας.

Δεξιά  ΔΡ12 είναι των κληρονόμων Δημητρίου Τσαντίλη, που ζούνε στην Αμερική και αριστερά είναι των κληρονόμων Βασίλη Αναστασόπουλου.

.

(Θ.Γ.Τ.)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.