Γεωργίου Δ. Βέργου.

a-aerofotografia 1Σε προηγούμενο άρθρο μου περιέγραψα τα σπίτια του χωριού μας που βρίσκονται επί του κεντρικού δρόμου,  από το «Σουλινάρι» μέχρι το νεκροταφείο.

Στο σημερινό άρθρο θα περιγράψω τα σπίτια που βρίσκονται κάτω από τον κεντρικό δρόμο και διαμορφώνουν το «Κάτω Χωριό» και στο τρίτο άρθρο που θα ακολουθήσει θα περιγράψω τα σπίτια στο «Πάνω Χωριό».

Ενδεχομένως υπάρχουν κάποια λάθη στην περιγραφή, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν. αρκεί να έχω τη σχετική πληροφόρηση. 

.

Τα σπίτια στο κάτω χωριό θα χωριστούν σε τρεις ενότητες:

- Εκείνα που περιλαμβάνονται σε ένα νοητό τετράπλευρο από τον κεντρικό δρόμο,  τη μικρή πλατεία- τρίστρατο, κάτω από το σπίτι του Θοδωρή Κ. Τρουπή (Ντριβάλα) και το τρίστρατο στην περιοχή  «Ακόνι».

-εκείνα  που βρίσκονται κάτω από το σπίτι του Θ. Κ. Τρουπή μέχρι του «γκερμάζι» και

-εκείνα που βρίσκονται μετά το «ακόνι» (κυρίως Κουτσαντραίικα και Βεργαίικα).

Μεταξύ των φωτογραφιών υπάρχει και μία από το Google, που δείχνει ακριβώς τη θέση των σπιτιών.

.

b-genikiApoci

Α. ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η περιγραφή θα αφορά χωριστά κάθε διασταύρωση με πρώτα τα σπίτια που βρίσκονται  στην αριστερή πλευρά.

*Πρώτη διασταύρωση Κ1.

Η πρώτη διασταύρωση (Κ1) του κεντρικού δρόμου (από σουλινάρι προς νεκροταφείο) για το κάτω χωριό είναι μετά το σπίτι του Παναγή Σχίζα.

Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το σπίτι του Παρασκευά Ανδρέα Στρίκου. Στο τέλος του σπιτιού αυτού υπάρχει δρόμος αριστερά που οδηγεί σε 4 σπίτια:

-Ηλία Σκούρου, ήταν του παππού του Χρήστου Στρίκου.

-κληρονόμων Μαρίας, χήρας Δημητρίου Σχίζα (Μητσαινούλας)

-κληρονόμων Πανάγου Δ. Στρίκου

-Κούλας Αθ. Σχίζα (κόρης «Μουσταφά»).

Μετά από αυτό το δρομάκι, πάντα στην αριστερή πλευρά,  είναι το σπίτι κληρονόμων Δ. Κερμπεσιώτη  και στη συνέχεια των κληρονόμων Πανάγου Αθ. Στρίκου.  

Εκεί υπάρχει νέα διασταύρωση αριστερά  που οδηγεί στο νεόκτιστο των κληρονόμων Γιάννη Χαρ. Στρίκου.  Ακολουθούν τα σπίτια κληρονόμων Πέτρου Ν. Σχίζα, κληρονόμων Κωνσταντίνου Ν. Σχίζα (Κωνσταντάκου), κληρονόμων Στέλιου Μιχ. Σχίζα, κληρονόμων Πέτρου Β.  Σχίζα και κληρονόμων Πανάγου Γ. Σχίζα.

e-StrikeikaΑντίστοιχα στη δεξιά πλευρά της Κ1 και μετά το σπίτι των κληρονόμων Αθ. Κλεισούρα είναι 3 σπίτια σε έναν μικρό παράδρομο:

-το νεόκτιστο του Θεόδωρου Ηλ. Λιατσόπουλου

-των κληρονόμων Ηλία Θ. Λιατσόπουλου

-των κληρονόμων Κωνσταντίνου Σπ. Δημόπουλου. 

Στη συνέχεια επί της διασταύρωσης Κ1 είναι τα σπίτια:

-κληρονόμων Κώστα Χ. Μπόρα

-κληρονόμων Θεόδωρου Δ. Σχίζα

-κληρονόμων Δημητρίου Ν. Σχίζα (Δάσκαλου).

- κληρονόμων Αθανασίου Π. Σχίζα.

-Γιάννη Κ. Σχίζα (Σπανόγιαννη),κολλητό με το προηγούμενο.

-κληρονόμων Γεωργίου Αν. Σχίζα (Τσότρα), μισογκρεμισμένο.

Το επόμενο, που καταλήγει στο τρίστρατο, είναι το νεόκτιστο του Θανάση Τάκη Σχίζα (ήταν των κληρονόμων Χρήστου Ν. Σχίζα, που το πούλησαν τη δεκαετία του ’60 στον Βαγγέλη Σάλλαρη, από τον οποίο το αγόρασε ο Θ. Σχίζας).

*Δεύτερη Διασταύρωση: Κ2.

c-sxoleiog-Servou SinefiaΑπό την αριστερή πλευρά, μετά το σπίτι του κληρονόμων Μαρίνη Αλ. Δημόπουλου

είναι το σπίτι κληρονόμων Ιωάννη Γ. Στρίκου (Ντέρη), που το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους Πάνου  Δημόπουλου. Στη συνέχεια είναι το σχολείο (λειτούργησε από το 1952 μέχρι το 1986). Μετά το σχολείο είναι τα σπίτια κληρονόμων Αθανασίου Χρ. Δημόπουλου το μισ και,  κληρονόμων Ηλία  Χ. Δημόπουλου και της γυναίκας του Κανέλλας,  γκρεμισμένο, το άλλο μισό.

Από τη δεξιά πλευρά της διασταύρωσης  Κ2 και μετά το σπίτι Δ. Κωνσταντόπουλου, είναι στη σειρά τα σπίτια Γιώργου Θ. Κωνσταντόπουλου (το έχει αγοράσει από τον Πανάγο Αν. Μπόρα ,  όταν αυτός μετανάστευσε οικογενειακώς στην Αυστραλία) και  κληρονόμων Φώτη Αν. Μπόρα (αποτελεί ενιαίο κτίσμα με το σπίτι κληρονόμων Γεωρ. Α. Μπόρα). 

Μετά το σπίτι αυτό υπάρχει δεξιά δρόμος (παράλληλος με τον κεντρικό) που φτάνει μέχρι το «Ακόνι» και θα περιγραφεί στη συνέχεια.

Τα υπόλοιπα σπίτια μέχρι το τρίστρατο είναι:

-κληρονόμων Ηλία Δημ. Σχίζα (το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους Μαρίνου Σπ. Δημόπουλου, όπου του το είχε κτίσει η κοινότητα όταν του πήρε το σπίτι που ήτα κοντά στο σχολείο για να μεγαλώσει το προαύλιο του σχολείου)

-Παναγούλας συζ.  Κώστα Ν. Κωνσταντόπουλου (μισό) και

-κληρονόμων λογοτέχνη και Δάσκαλου Θοδωρή Κ. Τρουπή (το άλλο μισό).

Σπίτια στην τρίτη διασταύρωση: Κ3

Από την αριστερή πλευρά, μετά το σπίτι κληρονόμων Π. Παναγόπουλου και μέχρι την διασταύρωση με την Κ2 είναι το σπίτι κληρονόμων Πανάγου Δημόπουλου (ενιαίο κτίριο με το σπίτι κληρονόμων Γ. Δημόπουλου) και το σπίτι κληρονόμων Ι. Κλεισούρα (Γιαννέλη). Από τη δεξιά πλευρά είναι 3 σπίτια:

-κληρονόμων Θεοδώρου  Αθ. Τρουπή

-κληρονόμων Ν. Ανδριόπουλου και

-κληρονόμων Γ. Μπόρα

Σπίτια στην 4η διασταύρωση: Κ4

Είναι τα σπίτια που βρίσκονται στο δρόμο που αρχίζει από το Ιατρείο κάτω από την πλατεία της «Ράχης».

Αμέσως μετά το σπίτι των κληρονόμων Χρήστου Αρ. Βέργου, αριστερά είναι τα σπίτια κληρονόμων Γεωργίου Αθ. Σχίζα (Θωμά),  Ηλία Αθ. Σχίζα (χρημάτισε για πολλά χρόνια πρόεδρος του χωριού μας) και κληρονόμων  Ηλία Χρ. Σχίζα.   Στη συνέχεια είναι  τα σπίτια  κληρονόμων  Στέλιου Κ. Σχίζα (Κωστόπουλου) και κληρονόμων Σταύρου Διον. Βέργου. Εδώ υπάρχει ένα τρίστρατο και το σημείο ονομάζεται «ακόνι».  Από τη δεξιά πλευρά μέχρι το σημείο αυτό είναι μόνο ένα σπίτι των κληρονόμων Κώτσιου Δημόπουλου.

Ένας δρόμος από το σημείο αυτό πηγαίνει αριστερά και ενώνεται με την Κ2 διασταύρωση στο δημ. Σχολείο. Στο δρόμο αυτό αριστερά είναι τα σπίτια κληρονόμων Ι. Μπόρα και Θ. Μπόρα και από τη δεξιά πλευρά τα σπίτια κληρονόμων Παναγή Στρίκου, Αγγελή Στρίκου και το σπίτι του Ι. Αθ. Τρουπή. Κάτω από τα σπίτια αυτά είναι ένα μικρό δρομάκι και υπάρχουν τα σπίτια κληρονόμων Βενετσάνας Τρουπή (συζ. Ι. Βέργου).

Ένας άλλος δρόμος από αυτό περίπου το τρίστρατο φτάνει στο άλλο τρίστρατο κάτω από το σπίτι του Θ. Κ. Τρουπή και ενώνεται εκεί με τις διασταυρώσεις Κ1 και Κ2.

g-katoXorioΑπό την αριστερή πλευρά του δρόμου αυτού (είναι περίπου παράλληλος με τον κεντρικό δρόμο) βλέπει κανείς στη σειρά τα σπίτια:

- Γιάννη Νικόλα (Νύσιου) Βέργου, νεόχτιστο

-κληρονόμων Χρυσούλας Π. Κλεισούρα

-κληρονόμων Διαμαντή Κουτσανδρέα

-κληρονόμων Γιαννάκου Ν. Τρουπή.

Από τη δεξιά πλευρά είναι στη σειρά τα σπίτια:

-το νεόκτιστο του Κώστα Διαμ. Κουτσανδρέα.

-κληρονόμων Δημητρίου Θ. Κουτσανδρέα

-Μήτσου Δ. Κουτσανδρέα.

-Δίπλα είναι το σπίτι των κληρονόμων Άννας χήρας Ι. Δημόπουλου (Αγγελογιαννούς), που είναι κι αυτό μισοερειπωμμένο.

-κληρονόμων Αγγελή Σπ. Κλεισούρα (παλιό και νέο σπίτι).

.

servou-googleΒ. ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Εδώ περιλαμβάνονται τα σπίτια κάτω από την μικρή πλατεία-τρίστρατο στο σπίτι Θ. Κ. Τρουπή, που ήδη αναφέρθηκε.

Τα πρώτα σπίτια είναι των κληρονόμων Γιαννούλας χήρας Νικολάκη Κλεισούρα (που το είχε πουλήσει όταν ακόμα ζούσε) και κληρονόμων Γιάννη Κλεισούρα (Ραμόγιαννη), στο ίδιο κτίσμα. Στη συνέχεια υπάρχει δρόμος αριστερά που οδηγεί στη Μητραίικη ή Βεργαίικη Βρύση και σε τρία σπίτια. Το πρώτο δεξιά είναι των κληρονόμων Αθανασίου Π. Βέργου. το δεύτερο των κληρονόμων Ιωάννη Διον. Βέργου (όπου αριστερά του είναι η Βρύση) και το τελευταίο (γκρεμισμένο) των κληρονόμων Φώτη Κ. Βέργου. Από την άλλη πλευρά αριστερά είναι το σπίτι των κληρονόμων Νικολάου Ι. Βέργου και απέναντι ακριβώς το σπίτι κληρονόμων Ελένης χήρα Ηλ. Κλεισούρα (Ραμολιούς). Το επόμενο (από την αριστερή πλευρά) είναι των κληρονόμων Λάμπρου Διον. Βέργου και αμέσως μετά είναι το νεόκτιστο της Ευγενίας Λ. Βέργου (χήρας Γ. Σαβόγλου). Συνέχεια είναι το γκρεμισμένο σπίτι των κληρονόμων Πανάγου Αντ. Βέργου και μετά το επίσης γκρεμισμένο των κληρονόμων Κωνσταντίνου Αθ. Σχίζα (Θανασάκου) που εν μέρει  είναι ανακαινισμένο από την κόρη του Δήμητρα, που δεν βρίσκεται στη ζωή. Πίσω από αυτό είναι των κληρονόμων Γεωργίου Γ. Σχίζα, (Αρφάνη), που πρόσφατα πουλήθηκε σε ξένο (μη Σερβαίο).

Το επόμενο σπίτι είναι των κληρονόμων Κωνσταντή Δ. Σχίζα (Πετρούλια), νεόκτιστο, σεισμόπληκτο και μετά των κληρονόμων Ηλία Δ. Σχίζα (Πετρούλια), όπου οι κληρονόμοι του ζούνε στην Αντελαϊδα της Αυστραλίας. Εδώ, είναι νέο τρίστρατο, που  δεξιά οδηγεί προς το ρέμα «Γκερμάζι» και αριστερά στα υπόλοιπα σπίτια του κάτω χωριού και φτάνει μέχρι τη Βρύση Καλπάκι που υδρεύονταν οι Βεργαίοι. 

Κάτω από το δρόμο είναι το σπίτι των κληρονόμων Αναστασίου Δ.  Στρίκου. Το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους Αγγελή Γρέκη τη δεκαετία του ’50 αφού αυτός είχε μετακομίσει στο χωριό Φαναράκι, που είχε τα κτήματά του. Δίπλα του, είναι το σπίτι των κληρονόμων  Νικόλα Διον. Βέργου, διαμορφωμένο σε δυο κατοικίες και δεύτερη κατοικία των ίδιων κληρονόμων. Ακόμη υπάρχει και τρίτη, νεόκτιστη κατοικία, πάνω στο παλιό κτίριο.  

Πάνω από το προηγούμενο κτίριο είναι το σπίτι του Κυριάκου Δήμου Δημόπουλου. Το σπίτι αυτό, ήταν το πατρικό του πατέρα μου (Μήτσου Βέργου), όπου το πούλησε το 1954 στον Παρασκευά Γ. Βέργο και αυτός με τη σειρά του το πούλησε σε κάποιον από το Βόλο, Οικολόγο, (Ζησάκης) κι αυτός το πούλησε ξανά τα τελευταία χρόνια. Πίσω  είναι το ανακαινισμένο σπίτι κληρονόμων Γεωργίου Σουλελέ, όπου συχνή επισκέπτρια είναι η κόρη του Δήμητρα, σύζυγος Αντώνη Αρβανίτη. Τελευταίο, κολλητό με το προηγούμενο είναι επίσης το σπίτι κληρονόμων Γεωργίου Σουλελέ, ο οποίος το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους Ιωάννη Θ. Βέργου (Τσιανόγιαννη), που διαμένουν στην Κόρινθο.

Γ. ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Περιοχή με Κουτσαντραίικα και Βεργαίικα σπίτια:

f-KoytsandrekiaΑπό το σημείο που βρίσκεται το νεόχτιστο σπίτι του Ι. Νύσιου Βέργου (περιγράφηκε ήδη), δεξιά είναι ο αμαξιτός δρόμος που ενώνεται στη περιοχή «λεύκος» με τον κεντρικό δρόμο. Στο μέσο περίπου αυτού του δρόμου υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο σπίτι του Φώτη Ι. Δημόπουλου (Σκορδή).

Νοτιοανατολικά από το σπίτι του Ι. Βέργου φαίνεται το  σπίτι κληρονόμων Βασιλείου Παρ. Βέργου και κάτω από αυτό των κληρονόμων Γεωργίου Παρ. Βέργου. (Γιωργάκη), όπου σήμερα  ζει η κόρη του Τασία, χήρα Μαρίνη Σκούρου.

Σ’ αυτό το σημείο υπάρχει δρόμος που οδηγεί στου «Γκερμάζι».

Περιδιαβαίνοντας το δρόμο προς το τελευταίο σπίτι της περιοχής που είναι το σπίτι κληρονόμων Ανδρέα Κουτσανδρέα, βλέπουμε από τη δεξιά πλευρά το σπίτι του Πάνου Αγγ. Βέργου, με προσθήκη ορόφου. Το επόμενο είναι των κληρονόμων Περικλή Θ. Κουτσανδρέα και μετά των κληρονόμων Ηλία  Θ. Κουτσανδρέα και το επόμενο Φώτη Κουτσανδρέα.

Αντίστοιχα από την αριστερή πλευρά είναι τα σπίτια κληρονόμων Μαρίνη Π. Βέργου και κληρονόμων Αγγελή Π. Βέργου (Αγγελάκου). 

.

ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ. 

.

(ΧΙΜ)

.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.