Η Σερβαία γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στον αγώνα εναντίον του εχθρού γυναικείας γονιμότητας.

Σε άρθρο της δημοσιογράφου Μίνας Αγγελή, που δημοσίευσε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διαβάσαμε για μία συνέντευξη που έδωσαν στο περιοδικό ποικίλης

Zacharopoulou

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δεξιά στη

           φωτογραφία

ύλης “Elle”, τρεις γυναίκες με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Πρόκειται για την γυναικολόγο γιατρό Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, την αφροαμερικανή τραγουδίστρια Ιμανί και την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και παραγωγό Ζουλί Γκαγιέ, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως ερωμένη του Γάλλου προέδρου.

Οι τρεις γυναίκες εξηγούν στη συνέντευξή τους ότι στόχος της εκστρατείας τους είναι να αφυπνίσουν την διεθνή κοινότητα για το πρόβλημα της ενδομητρίωσης ,που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες (το 10% με 20% των γυναικών παγκοσμίως) και είναι ο ποιο ύπουλος εχθρός της γυναικείας γονιμότητας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι οι έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της (δυσμηνόρροια). Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πίσω στη λεκάνη ακόμη και σε καθημερινή βάση, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, που συνήθως διαρκεί για επτά ή περισσότερες ημέρες, ο μικρός κύκλος (25 ημέρες ή λιγότερο), οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός), η επώδυνη και συχνή ούρηση, ακόμη και το αίσθημα κόπωσης.

 

 

 

  Σημ: Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μία από τις δύο κόρες του συγχωριανού μας Νίκου Ζαχαρόπουλου, Αξιωματικού της ΕΛΑΣ και αντιδημάρχου Δήμου Σικυωνίων-Κιάτου και της Μαρίας Ζαχαροπούλου από τη Σπάρτη. Σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και εργάζεται στο Παρίσι.

  

 

Σχετικά άρθρα : Πρόοδοι Σερβαίων Επιστημόνων

                        Βράβευση  της ιατρού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου 

(Θ.Γ.Τ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.