Από το facebookτης Ελένης Θ. Τρουπή-Burillon

Τα σύνορα της Ευρώπης τα καθόρισε η αποφασιστική Ναυμαχία της Σαλαμίνας (22 Σεπτέμβρη 480 π.Χ). Ο Θεμιστοκλής κατάφερε να πείσει τους Αθηναίους να κατασκευάσουν τα ξύλινα τείχη, τις τριήρεις. Ήξερε πώς οι Πέρσες θα ξανά έρχονταν και θα έκαναν επίθεση από θαλάσσης, αφού από ξηράς έσπασαν τα μούτρα τους, στην μάχη του Μαραθώνα.

Δαιμόνιος, τα βρήκε με το ιερατείο των Δελφών: Στον πρώτο χρησμό, η Πυθία απάντησε :

"θα καταστραφείτε... μακρυά, μακρυά... Μην αντιμετωπίσετε τον εχθρό",

στον δεύτερο, ως εκ θαύματος... πρότεινε να κατασκευαστούν ξύλινα τείχη.  Ο Θεμιστοκλής ερμήνευσε τον χρησμό κατά το στρατηγικό του σχέδιο.

Οι Πέρσες μπήκαν σε μία άδεια από κατοίκους Αθήνα (είχε φροντίσει ο Θεμιστοκλής ο πληθυσμός να ζητήσει προσωρινό άσυλο στην Τροιζήνα), έκαψαν και λεηλάτησαν τα πάντα. Ανέβηκαν στην Ακρόπολη....

Ύστερα τους στρίμωξε μεταξύ Σαλαμίνας και Αττικής και καταπόντισε τον στόλο του Ξέρξη. Αυτά που με τόση ιδιοφυΐα κατάφερε εκείνος... οι σημερινοί πολιτικοί δεν έχουν το χάρισμα να τα επαναλάβουν... ούτε δόλο να μεταχειριστούν, ούτε τον λαό να καθοδηγήσουν…

Έδειξα χθες ένα ντοκυμαντέρ στους μαθητές μου αρχαίων γλωσσών για την σημαντική αυτή Ναυμαχία και δάκρυσα... Κατάλαβαν και αυτοί τους λόγους...  Από εκείνη την σημαντική νίκη και ύστερα γεννήθηκε η Αθηναϊκή δημοκρατία, με τους Αθηναίους ελεύθερους να κάνουν εμπόριο στη Μεσόγειο.

Το θαύμα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού... ίσως να οφείλεται σε αυτό το λαϊκό παιδί, τον Θεμιστοκλή, που δεν ήξερε, λέει η ιστορική παράδοση, να παίζει λύρα, όπως οι άλλοι αριστοκράτες πολιτικοί, που είδε, όμως, αυτό που οι υπόλοιποι Αθηναίοι δεν έβλεπαν...

Τον εξοστράκισαν (471 π.Χ)...

Ίσως κάτι έχει να μας διδάξει η ιστορία μας...

.

(χιμ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )