Μεγάλη βδομάδα και Κυριακή του Πάσχα στο χωριό, τον περασμένο αιώνα.

 

Από το περιοδικό "Σκαλίζοντας τις ρίζες μας", Φθινόπωρο 1978.

Πριν 3 μέρες δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας ένα απόσπασμα από το περιοδικό «σκαλίζοντας τις ρίζες μας», του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή, που αναφερόταν στο Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στο χωριό μας Σέρβου.

Σήμερα δημοσιεύουμε την συνέχεια αυτού του άρθρου, που αναφέρεται στη Μεγάλη βδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, πως βίωναν οι πατριώτες τις Άγιες αυτές ημέρες, κυρίως πριν την δεκαετία του 1960, που άρχισε η μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις.

Είναι ένα κείμενο γραμμένο όπως ακριβώς μιλούσαν οι πατριώτες στο χωριό, και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και με παραστατικό τρόπο, το πώς γιορτάζονταν οι Άγιες αυτές ημέρες μικροί και μεγάλοι. Τα ήθη δηλαδή και τα έθιμα του Τόπου μας.

Επειδή το κείμενο έχει μεταφερθεί από το περιοδικό με σκανάρισμα, με ελάχιστες ερασιτεχνικές γνώσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα και ατέλειες, τεχνικής φύσεως. Η ουσία όμως δεν αλλάζει! Ζητάμε πάντως την κατανόηση των αναγνωστών.

Χ. Ι. Μαραγκός

 

ΘΚΤαΘΚΤβΘΚΤγΘΚΤδΘΚΤεΘΚΤζΘΚΤηΘΚΤθ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )