Μεγάλη βδομάδα και Κυριακή του Πάσχα στο χωριό, τον περασμένο αιώνα.

 

Από το περιοδικό "Σκαλίζοντας τις ρίζες μας", Φθινόπωρο 1978.

Πριν 3 μέρες δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας ένα απόσπασμα από το περιοδικό «σκαλίζοντας τις ρίζες μας», του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή, που αναφερόταν στο Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στο χωριό μας Σέρβου.

Σήμερα δημοσιεύουμε την συνέχεια αυτού του άρθρου, που αναφέρεται στη Μεγάλη βδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, πως βίωναν οι πατριώτες τις Άγιες αυτές ημέρες, κυρίως πριν την δεκαετία του 1960, που άρχισε η μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις.

Είναι ένα κείμενο γραμμένο όπως ακριβώς μιλούσαν οι πατριώτες στο χωριό, και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και με παραστατικό τρόπο, το πώς γιορτάζονταν οι Άγιες αυτές ημέρες μικροί και μεγάλοι. Τα ήθη δηλαδή και τα έθιμα του Τόπου μας.

Επειδή το κείμενο έχει μεταφερθεί από το περιοδικό με σκανάρισμα, με ελάχιστες ερασιτεχνικές γνώσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα και ατέλειες, τεχνικής φύσεως. Η ουσία όμως δεν αλλάζει! Ζητάμε πάντως την κατανόηση των αναγνωστών.

Χ. Ι. Μαραγκός

 

ΘΚΤαΘΚΤβΘΚΤγΘΚΤδΘΚΤεΘΚΤζΘΚΤηΘΚΤθ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.