Τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα, στο γραφείο του Συνδέσμου στην Αθήνα, συνεδρίασε το ΔΣ του Συνδέσμου μας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:

 

*Στον απολογισμό του χορού του Συνδέσμου. Το ΔΣ θεωρεί πως η εκδήλωση αυτή  της 19-3-2017 ήταν επιτυχημένη, με δεδομένες τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφού  προσήλθαν 114 πατριώτες, η διασκέδαση ήταν πολύ μεγάλη και επί πλέον ο Σύνδεσμος απεκόμισε και κάποια οικονομικά οφέλη. Μακάρι ο χορός που θα γίνει του χρόνου, με τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου, να έχει πολύ πιο μεγάλη προσέλευση και επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ετήσια αυτή εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχτεί, γιατί αποτελεί δυναμική τονωτική ένεση στα συλλογικά μας πράγματα, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, τόσο για το δικό μας Σύνδεσμο όσο και τη χώρα γενικότερα.

*Στην κατασκευή της πέτρινης Βρύσης στην πλατεία της «Ράχης». Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ πως ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες από τις διάφορες υπηρεσίες και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη κατασκευής του μικρού αυτού έργου στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η βρυσούλα με το λάστιχο.  Αναλυτικά αναφέρθηκε ότι:

-Με την απόφαση 068/ 22-4-16 του ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας και με την παρουσία και τη στήριξη του προέδρου του χωριού Ι. Ρουσιά, εγκρίθηκε το αίτημα του Συνδέσμου για κατασκευή της πέτρινης βρύσης.

-Με την απόφαση 51813/100/6-10-16 του αρχιτεκτονικού Συμβουλίου Αρκαδίας εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους 4 αρχιτέκτονες,  τα σχέδια της πατριώτισσας μηχανικού Γεωργίας Γ. Βέργου (εθελοντική προσφορά), που υποβλήθηκαν.

-Με την απάντηση 210/4-4-2017 της υπηρεσίας δόμησης Λαγκαδίων,  βεβαιώνεται πως σύμφωνα με το νόμο και με βάση τα σχέδια που υποβλήθηκαν, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για την κατασκευή της μικρής αυτής πέτρινης βρύσης από το Σύνδεσμο.

Με τις διαδικασίες αυτές που κράτησαν ένα χρόνο,  ένα ακόμη μικρό ακόμη έργο στο χωριό, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Σε σχέση με το έργο αυτό και ανάλογη αναφορά που είχε γίνει στο παρελθόν, γίνεται υπενθύμιση  πως καλό θα ήταν αν μπορούσε να αντικατασταθεί και η δύσμορφη σιδηροκατασκευή που κρέμεται η μικρή καμπάνα στον περίβολο του Ναού απέναντι από το καμπαναριό, από μία περίτεχνη πέτρινη κατασκευή –ανάλογη της βρύσης- που να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα εξαιρετικά έργα της πλατείας. Προφανώς θα χρειαστεί κάποιο τσιμέντινο τοιχίο στον υπάρχοντα πέτρινο τοίχο για να στηριχτεί η κατασκευή. Αυτά όμως γίνονται και είναι έργα των ειδικών μηχανικών. Αυτός που αναζητείται είναι ο πατριώτης που διαθέσει το κόστος. Αν υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται για αυτή την προσφορά στο χωριό (και να μείνει για πάντα και το όνομά του) ο Σύνδεσμος θα μπορούσε  να αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες, όπως έκανε και για τη βρύση. Πέρα από τις όποιες διαδικασίες, την πρωτοβουλία των κινήσεων  τις έχει το εκκλησιαστικό Συμβούλιο.  

*Στην έκδοση του 205ου φύλλου της εφημερίδας «Αρτοζήνος». Από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής αναφέρθηκε στη συνεδρίαση πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εκδοθούν τα 2 ακόμη φύλλα της εφημερίδας που απομένουν μέχρι τον Αύγουστο, που θα παραδώσει το σημερινό ΔΣ στο επόμενο.  Προτάθηκε από μέλη να γίνει έκκληση στους πατριώτες να στείλουν καινούρια άρθρα για δημοσίευση.  Έτσι θα αποφεύγεται κατά το δυνατόν, η κάποιας μορφής επανάληψη των ίδιων θεμάτων. Μακάρι να γίνει αυτό. Ποιος δεν θα το ήθελε; Εκτός των άλλων, ο αρθρογράφος θα δώσει και την ευκαιρία στους πατριώτες του να κρίνουν το γραπτό του (ασφαλώς καλοπροαίρετα), πράγμα που ιδιαίτερα είναι αρεστό σε ορισμένους.

*Στις εκδηλώσεις τον Αύγουστο στο χωριό. Το ΔΣ αποφάσισε να κάνει πανηγύρι με μουσική DG,  όπως έγινε στο χορό τις απόκριες  και είχε εξαιρετική επιτυχία. Η μη επιλογή «οργάνων» γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους, εκτός αν βρεθεί κάποιος να καλύψει το κόστος αυτό. Σχετικά με το φαγητό ο προσανατολισμός είναι να γίνει ότι έγινε  στον τελευταίο χορό στη «Ράχη», δηλαδή με Cateringπου θα αναλάβει τα πάντα, μιας και τα μέλη του σημερινού ΔΣ είναι πλέον αρκετά «μεγάλα» σε ηλικία και δεν έχουν δυνάμεις για παροχή εθελοντικών υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως πολλοί νέοι πατριώτες που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές εθελοντικές υπηρεσίες  στην εκδήλωση αυτή (και όχι μόνο) και τους κάνουμε τη σχετική έκκληση.

Για άλλες τυχόν εκδηλώσεις τον Αύγουστο στο χωριό, πέραν της ΓΣ που έχει καθιερωθεί,  θα γίνει ενημέρωση των πατριωτών τους επόμενους μήνες, αφού το ΔΣ λάβει υπόψη του και σχετικό αίτημα πατριώτη, για κάποια εκδήλωση που προτίθεται ο ίδιος να οργανώσει. Χαιρόμαστε αν μια τέτοια εκδήλωση τελεσφορήσει και ο Σύνδεσμος πρέπει να στηρίζει ανάλογες  πρωτοβουλίες. Μάλιστα κάνει έκκληση ιδιαίτερα σε νέους πατριώτες (και λιγότερο νέους…)  να αναλάβουν οργάνωση ανάλογων νεολαιίστικων ή άλλων εκδηλώσεων, για ευχαρίστηση των ίδιων αλλά και των πατριωτών γενικότερα.

.

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Χ. Ι. Μαραγκός

.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.