1200x308_-_chrysoula_zacharopoulou.jpg

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, διορίζεται μια Ελληνίδα σε κυβερνητικό πόστο στη γαλλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την κυρία Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (Chrysoula Zacharopoulou), γυναικολόγος-χειρουργός, η οποία στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με την παράταξη (LREM). του προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Με την πρόσφατη επανεκλογή του κ. Μακρόν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας (2022), και ως επιλογή του, η κυρία Ζαχαροπούλου,  αναλαμβάνει, την 20η Μαΐου 2022, θέση στη νέα κυβέρνηση, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών, αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις.
(Secrétaire d'Etat auprès de la ministre de ll'Europe et des Affaires étrangères, chargée du Développement, de la Francophonie et des Partenariats internationaux. Chrysoula Zacharopoulou | Gouvernement.fr)

Η καταγωγή της Χρυσούλας προέρχεται από την Πελοπόννησο, από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας (εκ πατρός -Νίκος Ευθ. Ζαχαρόπουλος) και το χωριό Άγιοι Ανάργυροι Λακωνίας (εκ μητρός -Μαρία Πλαγάκη), ενώ η ίδια γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας, στις 7 Μαΐου 1976, και μεγάλωσε στο Κιάτο Κορινθίας.

Σε ηλικία 18 ετών φεύγει από την Ελλάδα, για να σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη, και το 2007 εγκαθίσταται στη Γαλλία εργαζόμενη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σεν-Μαντέ κοντά στο Παρίσι, εξειδικεύεται ΄στην ενδομητρίωση και προσπαθεί την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το 10% με 20% των γυναικών παγκοσμίως.

Το 2015, γίνεται συνιδρύτρια της "Info Endometriose" Ένωση Πληροφόρησης για την ενδομητρίωση, τον ύπουλο εχθρό της γυναικείας γονιμότητας.

Το 2016, λαμβάνει μέρος σε εκστρατεία, μαζί με την αφροαμερικανή τραγουδίστρια Ιμανί και την ηθοποιό Ζυλί Γκαγιέ, και φιλοξενείται σε αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Elle, εγκαινιάζοντας καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νόσο.

Για τη συνεισφορά της σε αυτή την καμπάνια τιμάται το 2017 από τον πρόεδρο, κ. Φρανσουά Ολάντ, με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας».

Στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, η κυρία Ζαχαροπούλου συμπροεδρεύει στην COVAX, που στοχεύει να δοθεί τη δυνατότητα από την Ευρώπη να αποκτήσουν εμβόλια και οι φτωχότερες χώρες.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το 2019 λέει: "Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης". "Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη".

Το 2021, η Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας στην επέτειο των 42 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, αναδημοσίευσε στο Twitter τα λόγια του ίδιου του ποιητή:

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές».

Προς τιμήν της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, την 16η Αυγούστου 2019, διοργανώθηκε Εκδήλωση Βράβευσής της,  στο Πολιτιστικό Κέντρο στο χωριό Σέρβου, από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Σερβαίων Γορτυνίας Αρκαδίας, «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», και της απονεμήθηκε Τιμητική Πλακέτα.
Ο Σύνδεσμος Σερβαίων της εύχεται υγεία και καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου
των Απανταχού Σερβαίων Γορτυνίας Αρκαδίας,
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» (1922),
η γραμματέας, Ελένη Κ. Μπόρα

 

Σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα servou.gr:

- Εκδήλωση Βράβευσης της Ιατρού Ευρωβουλευτού της Γαλλικής Δημοκρατίας, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου (2019)

- Φωτογραφίες και λίγα λόγια από τη βράβευση της ευρωβουλευτού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, στο χωριό Σέρβου.

- Ευρωεκλογές 2019: Η Σερβιωτοπούλα Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ευρωβουλευτής της Γαλλικής δημοκρατίας

- Βράβευση της ιατρού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

- Η Σερβαία γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στον αγώνα εναντίον του εχθρού γυναικείας γονιμότητας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.