Οι διοργανωτές Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008.

Η διοργάνωση αυτής της Έκθεσης στόχο είχε τη συνεργασία των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους εκφραστές του Λαϊκού Πολιτισμού - πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία, μουσεία Ιστορίας, τους Λαϊκούς Τεχνίτες, ερευνητές της Παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους.
Η ανωτέρω συνεργασία στοχεύει ακόμη στην από κοινού δραστηριοποίηση όλων των φορέων για την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος της δημιουργίας, της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας. Στην Έκθεση αυτή πήραν μέρος πάνω από 170 - 200 εκθέτες (Νομαρχίες, Δήμοι, Επιμελητήρια) με δικά τους περίπτερα. Από το Νομό Αρκαδίας συμμετείχαν μόνο η Νομαρχία Αρκαδίας και ο Δήμος Ηραίας. Στο δικό μας περίπτερο εκθέσαμε υφαντά και κεντήματα της περιοχής μας, από τις γιαγιάδες, μέλι, τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού και δίπλες για τους επισκέπτες, καθώς και διαφημιστικό υλικό του Δήμου μας (φυλλάδια και τύπο της περιοχής μας (Γριγριλίδι, Αρτοζήνος, και Σαρακίνι), βιβλία πατριωτών που γράφουν την Ιστορία τους και Ήθη και Έθιμα των χωριών μας. Εκτός από το περίπτερο, συμμετείχαμε και σε πρόγραμμα εκδηλώσεων της έκθεσης.

Στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου αναδείξαμε τη μουσική μας παράδοση με ερμηνευτές τον ακούραστο μεγάλο λαϊκό κλαρινίστα Παναγιώτη Μαυρέλια, Κολάρα Βασίλη στο λαούτο, Νίκο Κολάρα στην κιθάρα και στην τραμπούκα τον Παναγιώτη Λιακόπουλο εγγονό του Μαυρέλια. Τραγούδησαν τραγούδια της περιοχής ο Λουκάς Αντωνίου και ο συμπατριώτης Γιάννης Νικολόπουλος με το τραγούδι του γάμου «Ας παν να δουν τα μάτια μου». Χόρεψαν ο Δήμαρχος και πολλοί από τους πατριώτες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Εμείς τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για την συμμετοχή τους.

Από την Οργανωτική Επιτροπή της Έκθεσης απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος στο Δήμο μας - τον οποίο παρέλαβε ο Δήμαρχος - και στην Ορχήστρα - που παρέλαβε ο Παναγιώτης Μαυρέλιας - καθώς και Τιμητικός Τίτλος Συμμετοχής του Δήμου μας. .
Ευχαριστούμε τους Συλλόγους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έδωσαν υλικό από τις εκδηλώσεις των χωριών τους (φωτογραφίες, κασέτες, DVD) που είχαν σχέση με τα Ήθη και Έθιμα της περιοχής μας. Το υλικό αυτό το επεξεργάστηκε και το ενσωμάτωσε σε ένα DVD - το οποίο προβάλαμε καθ' όλη τη διάρκεια της Έκθεσης στην τηλεόραση του περιπτέρου μας - ο Φώτης Κουτσολαμπρόπουλος γαμπρός της Λυσσαρέας τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη μεγάλη αυτή προσφορά του. Υλικό έδωσαν και συμμετείχαν στην Έκθεση οι Σύλλογοι Λυσσαρέα, Σέρβου, Κοκκινοράχη, Όχθια, Σαρακίνι, Παλούμπα, Ψάρι, Κακουρέικα, Ράφτη και Πυρρί.

Από το Δήμο μας επισκέφτηκαν το περίπτερό μας εκτός από το Δήμαρχο με τη σύζυγο του, και οι Πάνος Μητρόπουλος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Γαβράς Αντιδήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Διονύσης Παρασκευόπουλος, Πάνος Πανόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Αντώνης Δαμόπουλος και πολλοί άλλοι πατριώτες. Επισκέφτηκαν ακόμη το περίπτερό μας ο Νομάρχης Αρκαδίας, ο Νομάρχης Πειραιά, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Νίκος Σιφουνάκης, ο εκδότης της εφημερίδας «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» Καλύβας Κων/νος, πολλοί Αρκάδες αλλά και άλλοι από άλλους νομούς της χώρας.

Θέλω να ευχαριστήσω ως υπεύθυνη Αντιδήμαρχος των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου, τους Φώτη Κουτσολαμπρόπουλο, Νίκο Χαρόπουλο, Δημήτρη Ξινό, Τάκη Θανόπουλο και Γιώργο Μπερδούση για τη βοήθειά τους στο στήσιμο του περιπτέρου και την πολύωρη παρουσία τους στο περίπτερο.

 

Ελένη Θανοπούλου – Χριστοπούλου

Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηραίας


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.