Σ τ η ν   γ ο ρ τ υ ν ι α κ ή   ε φ η μ ε ρ ί δ α   « Γ ο ρ τ υ ν ί α »   δ ι α β ά ζ ο υ μ ε:

*Ζωντάνεψαν τα όμορφα χωριά μας τις ημέρες του ΠΑΣΧΑ

*Σχολή πέτρας στα Λαγκάδια. Η Περιφέρεια αναμένεται να προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπ. Πολιτισμού για τη λειτουργία σχολής Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στα Λαγκάδια.

*Το 6ο εργαστήριο παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας, που διοργανώνουν ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΑΡΣ, θα γίνει στα Λαγκάδια 22-28 Ιουλίου 2024.

*Θα αποκατασταθεί ο Ανδριάντας του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ έμπροσθεν του Πανεπ. Αθηνών. Κάποιοι ξεδιάντροποι αφαίρεσαν πριν μερικούς μήνες την μπρούτζινη πατριαρχική ράβδο. Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης Γ. Φυτάλης το 1872 με χρήματα του Γ. Αβέρωφ. Η τοποθέτηση μπροστά από το Πανεπιστήμιο έγινε επί πρυτανείας του Δημητσανίτη Ευθύμιου Καστόρχη. Στα αποκαλυπτήρια ο Αρ. Βαλαωρίτης απήγγειλε το γνωστό του ποίημα: «Πως μας θωρείς ακίνητος, που τρέχει ο λογισμός σου….»

*Εκτός Δημ. Συμβουλίου Τριπόλεως ο Γιάννης Τρουπής. Κατάγεται από το χωριό Σέρβου και είναι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Εξελέγη πρώτος σε σταυρούς με την παράταξη του π. δημάρχου Γιάννη Σμυρνιώτη. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τριπόλεως δέχθηκε ότι ο κ. Τρουπής το 2023 ήταν προμηθευτής του Δήμου άνω των 10.000 ευρώ, κάτι που αποτελεί κώλυμα εκλογιμότητας.

*Έφυγε από τη ζωή ο δημητασανίτης ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος. Πλήρης ημερών ο εξαιρετικός ηθοποιός, συμμετείχε σε πολλές ελληνικές ταινίες και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο θέατρο Β. Ελλάδος. Η γυναίκα του Ανδριάνα και τα δύο του παιδιά Γιάννης και Μαρία έγιναν επίσης άξιοι καλλιτέχνες.

*Το σαββατοκύριακο 18 κι 19/5/24 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ μαζί με εθελοντές πήγαν στο χωριό τους για εθελοντική προσφορά εργασίας στον καθαρισμό, στην αποψίλωση, στο φωτισμό, στο βάψιμο, σε υδραυλικές εργασίες κλπ. Τις ημέρες του Πάσχα η πολιτιστική αίθουσα «Μητροπολίτης Ιερεμίας Φούντας» ήταν ανοιχτή για 18 ώρες το 24ωρο και δεχόταν πλήθος νέων για επιτραπέζια παιχνίδια και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων…

*7ος ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, με 38 βαθμούς. Στους 33 αγώνες του πρωταθλήματος σημείωσε 11 νίκες, 17 ήττες και 5 ισοπαλίες. Φέτος κλείνει αγωνιστική πορεία 93 χρόνων.

*1930. Ρώτησαν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Βενιζέλου …πότε γεννήθηκε ο διάβολος. Και αυτός απάντησε: Αν μου λέγατε πότε γεννήθηκαν οι Γορτύνιοι θα σας έλεγα …μετά!

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.