.Χ. Ι. Μαραγκού.

Πρόσφατα αναρτήθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα μας servou.gr, του πατριώτη Θάνου Δ. Σχίζα, σχετικά με το γνωστό και παλιό θέμα δημιουργίας μουσείου στο χωριό μας Σέρβου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση από το ΔΣ του Συνδέσμου μας, και να υλοποιηθεί ο σημαντικός αυτός συλλογικός στόχος.  Για να διαβάσετε το άρθρο ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πάντως, δεν αρκεί η πρόταση (επανειλημμένα έχουν γίνει ανάλογες προτάσεις), απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλίας, σε πρακτικό επίπεδο.  Για την ιστορία,  καλό είναι να θυμηθούμε παλιότερες ενέργειες που είχαν γίνει για το θέμα, που σίγουρα θα συμβάλουν θετικά και θα ενισχύσουν την σημερινή πρωτοβουλία του πατριώτη.

Το θέμα της δημιουργίας   κάποιας συλλογής παλιών αντικειμένων πατριωτών (ίσως ο όρος μουσείο να είναι λιγάκι «βαρύς») που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους στο χωριό, δεν είναι σημερινό. Όσο εγώ θυμάμαι το συζητούσαμε από το 1976 που εκδόθηκε η εφημερίδα «Αρτοζήνος», με πρωτεργάτη τότε την αείμνηστη λογοτέχνιδα Μαρία Παναγοπούλου. Η ιδέα ήταν απλή. Να συγκεντρώσουμε ότι παλιό υπάρχει στο χωριό και να το τοποθετήσουμε σε ένα χώρο,   επισκέψιμο από τους σημερινούς πατριώτες και τις μέλλουσες γενιές, καταγράφοντας έτσι και αναδεικνύοντας μία επί πλέον πλευρά της ιστορίας του Τόπου μας. 

 

Κατά διαστήματα έχουν δημοσιευθεί διάφορα άρθρα στην εφημερίδα «Αρτοζήνος», που εύκολα μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει. Μετά τη λειτουργία της ιστοσελίδας servou.gr (2009) έχουν γίνει και εκεί σχετικές δημοσιεύσεις.

Θα προσπαθήσω να καταγράψω εν συντομία ότι θυμάμαι και βρήκα και στην ιστοσελίδα για το θέμα, θεωρώντας ότι ενισχύω και την πρόταση του κ. Θ. Σχίζα:

1.   ΧΙΜ-ΜΟΥΣΕΙΟ-ΚΑΤΣΙΑΠΗΣΤο 2005, με πρόεδρο τότε του Συνδέσμου τον αείμνηστο Ηλία Χειμώνα, δώρισε στο Σύνδεσμο παλιά συλλεκτικά αντικείμενα ο αείμνηστος πατριώτης Κωνσταντίνος Κατσιάπης (Κατσιαπαντριάνας).Τα αντικείμενα πρωτοκολλήθηκαν στο βιβλίο του Συνδέσμου, με χωριστό κωδικό το καθένα που είναι δημοσιευμένα στην εφημερίδα (σχετικό άρθρο στο 152 φ. του Αρτοζήνου).

Την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας με την επιλογή των αντικειμένων, την συσκευασία, την πρωτοκόλληση την είχε το μέλος του τότε ΔΣ Γ. Δ. Βέργος με τη δική μου συμμετοχή ως γραμματέα και του προέδρου Η. Χειμώνα.  Μέρος των αντικειμένων αυτών  τα παρέλαβε με πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης  στην Αθήνα μέλος του ΔΣ  του 2011 και τα μετάφερε στο χωριό. Τα υπόλοιπα αντικείμενα τα μετέφερε στο χωριό ο Γ. Βέργος  και εκεί τα παρέλαβε το νέο ΔΣ του Συνδέσμου.  Προφανώς  όλα φυλάσσονται στην αποθήκη του Πολ. Κέντρου. (Στη φωτογραφία ο αείμνηστος μπάρμπα-Κώστας την ημέρα παράδοσης της συλλογής του, στην αυλή του σπιτιού του στην περιοχή του Γέρακα)

 

2. Όταν «βγήκε στον αέρα» η ιστοσελίδα servou.gr   τον Ιανουάριο του 2009, τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου  αείμνηστος Ηλίας Χειμώνας δημοσίευσε άρθρο με τίτλο:

Λαογραφ. Μουσείο Σέρβου: "Ζαχαρού",

που περιλαμβάνει και 4 ωραίες φωτογραφίες.

ΧΙΜ-ΜΟΥΣΕΙΟ-ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Ηλίας Χειμώνας (1945-2010)

Γράφει μεταξύ άλλων ο Ηλίας:

 

«Από το 1993 μέχρι το 1995 ο καλός και προοδευτικός Σερβαίος Γεώργιος Π. Κατσιάπης συνέλεξε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα σπίτια και στις δουλειές οι κάτοικοι του χωριού μας μέχρι τη δεκαετία του 1970, τα συντήρησε, τα ταξινόμησε και τα εξέθεσε με καλαίσθητο τρόπο σε ισόγειο δωμάτιο του πατρικού σπιτιού του στο Σέρβου.

 

Έτσι δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο έδωσε το όνομα "ΖΑΧΑΡΟΥ", από τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται το μουσείο. Τα αντικείμενα, περίπου 70 τον αριθμό, προέρχονται από προσφορές δωρεές των πατριωτών.

Ο Γιώργος έχει γράψει στο κάθε αντικείμενο το όνομα και τον δωρητή».

 Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

3. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η πατριώτισσα  Μαρίνα Διαμαντοπούλου Τρουπή, δημοσίευσε νέο σχετικό άρθρο με πολλέςφωτογραφίες και τίτλο:

Ο Θησαυρός του μουσείου "Ζαχαρού" στου Σέρβου.

Μεταξύ άλλων γράφει:

«Στο χωριό μας Σέρβου υπάρχει ένας ανεκτίμητος θησαυρός, χάρις στον πατριώτη κ. Γιώργο Κατσιάπη. Η ιδιωτική συλλογή αντικειμένων λαογραφικού χαρακτήρα που διατηρεί στο

Λαογραφικό Μουσείο «Η ΖΑΧΑΡΟΥ»

όπως ο ίδιος το ονομάζει, αποτελεί εστία πολιτισμού για του Σέρβου. Πιστεύω ότι μόνο ένας άνθρωπος ευαίσθητος σε θέματα πολιτισμού, που διαθέτει υψηλή αισθητική και πολύ μεράκι, ευγενικός και καλλιεργημένος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τη συλλογή και τη συντήρηση των αντικειμένων αυτών, που είναι η πρόσφατη ιστορία της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των Σερβαίων. Μπορεί να δει κανείς και να θαυμάσει στο μουσείο:

*τον αργαλειό με τα εξαρτήματα του όπως το χτένι, το αντί, τα μιτάρια, τα εργαλεία επεξεργασίας του μαλλιού όπως τα λανάρια, τη ρόκα, την ανέμη, το αδράχτι

*….

*….

Για το πλήρες άρθρο ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

4. Με αφορμή αυτό το άρθρο της Μαρίνας, ένα μήνα αργότερα (Δεκέμβριος 2009) δημοσίευσα και εγώ ένα άρθρο με τίτλο:

Πρόταση για το Λαογραφικό Μουσείο Σέρβου.

Στο άρθρο αυτό προτείνω τη δημιουργία

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΕΡΒΟΥ

με κοινή έκθεση των συλλογών Κ. Κατσιάπη και Γ. Κατσιάπη και όσων επί πλέον αντικειμένων προσφέρουν οι πατριώτες, με τον πλέον κατάλληλο χώρο τοποθέτησης την κάτω αίθουσα του Π.Κ., που επανειλημμένα την είχαμε αναφέρει ως εκθεσιακό χώρο.

mousio 1 314

mousio 4 314

Ο Γ. Κατσιάπης  και φωτογραφίες  απο το μουσείο του "Η ΖΑΧΑΡΟΥ"

Και καταλήγω στο άρθρο, με παραίνεση στους πατριώτες.

«Με την ευκαιρία αυτή, αν κάποιος πατριώτης διαθέτει κάποιο παλιό αντικείμενο ας το προσφέρει στις παραπάνω συλλογές, ώστε να βρει και αυτό τη θέση που του αξίζει και να μην υποστεί τη φθορά του χρόνου, παραπεταμένο σε κάποια αποθήκη. Είναι μία ευγενής προσφορά στις μέλλουσες γενεές των πατριωτών, στις οποίες όλοι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε κάτι, από αυτά που διαθέτουμε και μπορούμε. Πρακτικό και ιδανικό θα ήταν αν οι δύο συλλογές μπορούσαν να εκτίθενται στον ίδιο χώρο, για διευκόλυνση των επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Κατσιάπης είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για όλα τα θέματα δημιουργίας ενός ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΕΡΒΟΥ (υπό τη δική του διεύθυνση) και προτείνω στο ΔΣ του Συνδέσμου να λάβει σχετική απόφαση, αν και ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση».

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ   για το πλήρες άρθρο.

 

5. Τέλος, να αναφέρω ότι στη ΓΣ του Συνδέσμου στο χωριό το 2016 (πρόεδρος  ΓΣ η Ελένη Θ. Τρουπή και γραμματέας η σημερινή γραμματέας του ΔΣ Ελένη Κ. Μπόρα) συζητήθηκε και αυτό το θέμα (Γ) και με την επικύρωση των πρακτικών επικυρώθηκε και η απόφαση του απελθόντος ΔΣ, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Ι. Κ. Μπόρας.

Έλεγε η απόφαση που είναι καταχωρημένη στα πρακτικά:

«…Το ΔΣ του Συνδέσμου πρόσφατα έλαβε σχετική απόφαση ώστε τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στο ταμείο να διατεθούν γι αυτό το σκοπό…»

Αναλυτικότερα αναφέρεται στα πρακτικά για το θέμα   (Γ), που αφορά και γενικότερα το θέμα του Πολιτιστικού Κέντρου.

 

ΘΕΜΑ (Γ). Πολιτιστικό Κέντρο χωριού και δημιουργία μουσείου.

« Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα με το ΠΚ. Με επίμονες ενέργειες του προηγούμενου ΔΣ (και είναι αξιέπαινο γι αυτό) πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας για παραχώρηση από το Δήμο της χρήσης όλων των χώρων του Κέντρου (Κιόσκι, μεσαία αίθουσα, υπόγειο) για 99 χρόνια στο Σύνδεσμο. Η απόφαση αυτή, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, αναρτήθηκε στη «διαύγεια», που μπορεί οποιοσδήποτε να την αναζητήσει.

Δηλαδή, στην ουσία όλο το ΠΚ ανήκει από τώρα στο Σύνδεσμο, σε ότι αφορά τη χρήση. Επειδή, από πλευράς διαδικασίας, αυτή η παραχώρηση πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη και αυτή απαιτεί τακτοποίηση κάποιων αυθαιρεσιών (νομικά πρέπει να γίνουν από το Δήμο), βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το στάδιο. Όπως ενημερωθήκαμε «από αξιόπιστη πηγή», το θέμα προχωράει κανονικά και σίγουρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επ ωφελεία του Συνδέσμου».

Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία γιατί από την αρχή κατασκευής του ΠΚ, το υπόγειο προορίζεται για δημιουργία ενός μικρού μουσείου, που θα φιλοξενήσει «την ιστορία» του χωριού, με ότι παλιό έχει διασωθεί.

Επίσης, είναι γνωστό πως ο Γιώργης ο Κατσιάπης έχει προσφέρει στο Σύνδεσμο τη δική του αξιόλογη συλλογή (Μουσείο Ζαχαρού) και ο Κ. Κατσιάπης αρκετά ενδιαφέροντα παλιά αντικείμενα.

Ακόμη είναι βέβαιο πως πολλοί πατριώτες έχουν διάφορα παλιά αντικείμενα και ευχαρίστως θα τα δώσουν για να βρουν μια θέση εκεί που πρέπει να βρίσκονται, σε θέα όλων των πατριωτών.

Το ΔΣ του Συνδέσμου πρόσφατα έλαβε σχετική απόφαση ώστε τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στο ταμείο να διατεθούν γι αυτό το σκοπό.

.

Υ.Γ. Όπως είναι γνωστό η νομιμοποίηση των όποιων παρανομιών έγινε (ο τότε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Νικόλα  Βέργος «κυνήγησε» το θέμα, και σε συνεργασία με τη Μαρίνα Διαμαντοπούλου -που ήταν εκλεγμένη στο Δήμο- κλπ. ολοκληρώθηκε επιτυχώς η όλη διαδικασία).

Συνεπώς ο χώρος υπάρχει, τα χρήματα για τη διαμόρφωση του χώρου υπάρχουν. Τι μένει; Η υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία του

Λ Α Ο Γ Ρ ΑΦ Ι Κ Ο Υ    Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Υ    Σ Ε Ρ Β Ο Υ.

Μακάρι.


Εικόνες από το χωριό