Ζαχαροπούλου Υπουργος Γαλλίας

Στον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε σήμερα (4.7.2022) ο Εμανουέλ Μακρόν , η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, παραμένει στη θεσμική της θέση, της « Υφυπουργού   Ευρώπης και Εξωτερικών, αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις». Θέση που κατείχε και πριν τον ανασχηματισμό

 

Στο facebook ο Δήμος Σπάρτης έκανε την πιο   κάτω δημοσίευση, που παραθέτουμε για ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας.

                                 Δημοσίευση

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, «σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής» αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος έκφρασης συγχαρητηρίων προς την Ευρωβουλευτή και «επίτιμη δημότισσα Σπάρτης» κ. Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ως πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής που ορίζεται σε θέση της Γαλλικής Κυβέρνησης.

«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης αισθανόμενοι «υπερηφάνεια»:

1] Εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην «πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής» η οποία ορίσθηκε Υφυπουργός, αρμόδια για «θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων» στη Γαλλική Κυβέρνηση, αποστέλλοντάς της το παρών ψήφισμα.

2] Εύχονται μια γόνιμη και αποτελεσματική θητεία στη «Σπαρτιάτισσα» κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

3] Η αγάπη της για τον άνθρωπο, η διάθεσή της για προσφορά αποτελούν τα κατάλληλα εφόδια για να είναι επιτυχημένη και σε αυτή τη θέση ευθύνης που αναλαμβάνει.

4] Να αναρτηθεί η παρούσα απόφαση στην ιστοσελίδα του Δήμου και να σταλεί στον τοπικό τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πόλης.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Δαράκη.

-Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, είχε ανακηρύξει ομόφωνα την Ευρωβουλευτή της Γαλλικής Δημοκρατίας Χρυσούλα ΖΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ως επίτιμη Δημότισσα του Δήμου Σπάρτης.

-Την 17-8-2021, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη, στο χώρο του κενοταφίου του Λεωνίδα, ανακηρύχθηκε επίτιμη Δημότισσα του Δήμου Σπάρτης.

-«Έχει γεννηθεί στην Σπάρτη, ο πατέρας της Νίκος Ζαχαρόπουλος στην Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας και η μητέρα της Μαρία Πλαγάκη-Ζαχαροπούλου στην Κοινότητα Αγίων Αναργύρων Λακωνίας.

-Μεγάλωσε με την οικογένειά της στο Κιάτο Κορινθίας.

Η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή της Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Ε.Ε] , μέλος της ομάδας «Renew Europa», έχει δε εκλεγεί στην Γαλλία με το κόμμα «La Republique en marche» του Εμμανουέλ Μακρόν.

Εκτός από Ευρωβουλευτής, είναι διακεκριμένη ιατρός, χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης των Χωρών της Αφρικής της Καραϊβικής, του Ειρηνικού [ΑΚΕ[ και της Ε.Ε.

Η Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ίδρυσε πριν από λίγα χρόνια στην Γαλλία την Ένωση «Info Endometriosis» με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από [11] εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του « Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για την προσφορά της στην ενημέρωση της Κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

Το έτος 2017, βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υάρκη, όπου και πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ηνωμένα Έθνη και ενδημητρίωση. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι και ανθρώπινα δικαιώματα» .

Με ομόφωνη πρόταση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια για τη νέα στρατηγική Ε.Ε.- Αφρικής, εξελέγη Πρόεδρος, με συμπροεδρία, του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου της COVAX, στο εμβληματικό πρόγραμμα τουWHO-Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

-Η COVAX είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. που στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στον εμβολιασμό κατά του Covid 19 σε όλους τους πολίτες σε [200] χώρες.

-Πρόσφατα ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanouel Macron μέλος της Γαλλικής Κυβέρνησης- «πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής» -ως Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για «θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων».

 

(Θ.Γ.Τ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.